Proiectul SOCIAL a ajuns la final

Proiectul „SOCIAL – Strategia de Ocupare și Calificare prin Învățare și Activități pentru Libertate” s-a încheiat. Rezultatele au fost prezentate ieri, 19 decembrie, în cadrul conferinței finale, desfășurată la Rin Grand Hotel – București, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul a fost implementat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Federația Filantropia, Patriarhia Română și o serie de instituții de profil din Italia, având ca obiective diminuarea inegalității de șanse a deținuților și a foștilor deținuți în tranziția către viața socială și profesională și promovarea conceptului de economie socială în comunitate, ca oportunitate de a crea locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere social. „Cele mai importante realizări în cadrul acestui proiect sunt cele două întreprinderi sociale înființate de Federația Filantropia, împreună cu Patriarhia Română și cu Arhiepiscopiile Timișoarei și Craiovei, în cadrul cărora vor fi create locuri de muncă pentru cel puțin 10 deținuți în fiecare, la început, dar și alte locuri de muncă pentru persoane provenind din grupuri vulnerabile.

Pe lângă acestea, au fost create puncte de informare și sprijin și rețele de suport pentru economia socială, care au rolul de a susține întreprinderile, iar pe de altă parte de a mobiliza comunitatea în sprijinirea dezvoltării și funcționării structurilor de economie socială”, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Dorel Nicolae Moțoc, secretarul general al Federației Filantropia. Cele două întreprinderi de economie socială cu profil de panificație și patiserie sunt administrate de Fundația „Filantropia Timișoara” și Asociația „Vasiliada” din Craiova.

Tot în cadrul proiectului, 124 de deținuți au participat la cursuri de formare profesională și au beneficiat de servicii de consiliere, mediere și orientare profesională; 25 de persoane din organizațiile Federației Filantropia au urmat un program de instruire practică în domeniul gestionării de întreprinderi sociale; 60 de lucrători din sistemul penitenciar au fost instruiți în domenii relevante pentru implementarea proiectului; 15 lucrători din penitenciare vor participa la sesiuni de instruire practică în penitenciare din Italia și a fost realizat un studiu privind bunele practici italiene ce pot fi adaptate contextului din România. „Rolul Federației Filantropia și al Patriarhiei Române în acest proiect a fost asigurarea unui liant între autorități și comunitate. Patriarhia Română are un istoric al cooperării cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Biserica, în general, are un istoric bogat în ceea ce privește deschiderea comunității pentru primirea celor care au săvârșit greșeli la un moment dat, dar care doresc să se întoarcă și să se reintegreze. În acest fel, Federația Filantropia și Patriarhia Română au fost prezente încă de la început atât în etapele de cunoaștere în ceea ce privește sistemul penitenciar și compatibilitatea sistemelor italienești cu cele din România, cât și în ceea ce privește pregătirea actorilor sociali din comunitate”, a mai declarat pr. Dorel Nicolae Moțoc.

Proiectul SOCIAL a fost co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Comentarii Facebook


Știri recente