Proiectul „Sfânta Euharistie – izvor al milosteniei trupești și sufletești”

Șaptesprezece tineri din Parohia Ortodoxă Brătești, sub îndrumarea Părintelui Paroh Călin Ovidiu Popa, care îndeplinește și ascultarea de secretar al Protopopiatului Tinca, participanți la Concursul național de proiecte duhovnicești „Sfânta Euharistie – Lumina vieții creștine”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, au fost implicați într-un proiect filantropic și duhovnicesc desfășurat în parohie și la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din Tinca, după cum aflăm de la Pr. Cristian Rus.

Astfel, în cadrul proiectului denumit „Sfânta Euharistie – izvor al milosteniei trupești și sufletești”, pe tot parcursul Postului Mare, în fiecare vineri, înainte și după săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, dar și în fiecare duminică, s-au desfășurat ore de cateheză cu toți tinerii din parohie, în cadrul cărora li s-a explicat importanța prezenței Sfintelor Taine în viața lor. De asemenea, s-au purtat discuții libere, după modelul întrebări – răspunsuri, pe diferite teme duhovnicești lămuritoare pentru viața de zi cu zi.

În felul acesta, ei au înțeles importanța administrării cu regularitate a Sfintelor Taine dar și cum trebuie să se facă pregătirea pentru primirea Sfintei Euharistii. Totodată, tinerii creștini dreptmăritori au învățat ce este postul, de ce trebuie să postească și cum trebuie să postească. Astfel, ei au înțeles că faptele milosteniei trupești și sufletești sunt indispensabile procesului de îndreptare și de mântuire a sufletului și că liturghia comunității trebuie să se prelungească într-o liturghie personală, desăvârșindu-și lucrarea într-o operă de înduhovnicire și de milostenie continuă.

După mai multe săptămâni în care tinerii au acumulat multe învățături în urma orelor de cateheză, aceștia au fost îndemnați să identifice, în familiile lor, dar și în rândul colegilor sau prietenilor, credincioși care nu s-au împărtășit o perioadă îndelungată de timp să încerce să le aducă în suflet bucuria de a fi cu Hristos prin împărtășirea cu Sfintele Taine. De asemenea, tinerii implicați în acest proiect i-au îndemnat pe toți cei dragi ai lor și pe credincioșii din parohie spre fapte de milostenie, adunând de la aceștia produse alimentare pentru persoanele cu handicap de la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din localitatea Tinca.

În sâmbăta a cincea din Post, 5 aprilie 2014, toți tinerii implicați în frumosul proiect, împreună cu cei dragi pe care i-au adus la Sfântul Potir, prin învățăturile acumulate în timpul orelor de cateheză, s-au spovedit, au luat parte la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit. Apoi, a fost săvârșit un parastas pentru odihna ctitorilor, binefăcătorilor, slujitorilor și eroilor Parohiei Brătești, adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.

La finalul programului liturgic, preotul paroh a luat masa împreună cu tinerii satului, gustând din bucatele de post preparate de aceștia cu o zi înainte, după rețete tradiționale.

La finalul mesei s-au încărcat în mașini toate alimentele adunate pentru Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din Tinca și s-a pornit la drum spre a fi împărțite. La Tinca, tinerii Parohiei Brătești au avut posibilitatea să îi cunoască personal pe cei aflați în suferință și să le ofere darurile special pregătite. În felul acesta Sfânta Liturghie s-a prelungit până seara printr-o frumoasă și emoționantă operă filantropică. Valoarea materială a proiectului s-a ridicat la suma de 3.000 lei.

Concomitent cu acest proiect, în Parohia Brătești s-a demarat un alt program filantropic. Astfel, prin implicarea unor credincioși cu o situație materială bună și administratori ai unor societăți comerciale din Oradea, care frecventează periodic biserica monument istoric din localitate și participă la sfintele slujbe ce se desfășoară aici, s-a creat un fond filantropic lunar de 500 lei pentru ajutorarea credincioșilor din parohie cu o stare materială precară. Astfel, o familie cu mulți copii, ai căror părinți au probleme de sănătate, dar și o femeie văduvă din sat, cu posibilități reduse de a se întreține, vor beneficia lunar și pe o perioadă nedeterminată de alimente pentru asigurarea hranei zilnice.

Se dorește ca, în viitor, acest fond pus la dispoziția preotului paroh pentru a achiziționa produse alimentare să crească, pentru a putea fi ajutați cât mai mulți credincioși bolnavi și aflați în suferințe.

Parohia Ortodoxă Brătești se află situată în sud-estul județului Bihor, în Depresiunea Beiușului și este formată dintr-un număr de 107 credincioși. Biserica de lemn din localitate este monument istoric și are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, fiind restaurată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, între anii 2009-2010.

Comentarii Facebook


Știri recente