Proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’ (Youth Bible Curriculum) la Larnaca, in Cipru

In perioada 19 – 25 iunie 2007 a avut loc Conferinta Regionala ToT din Cipru, Larnaca, pe proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’ (Youth Bible Curriculum), organizata de World Vison International.

Proiectul ‘Hristos impartatit copiilor’ (Youth Bible Curriculum), la care participa mai multe tari, este sustinut si finantat de catre organizatiile World Vision si Gospel Light si are ca subiect organizarea scolilor de cateheza biblica pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani. Tarile implicate in acest proiect au dezvoltat relatii proprii cu Biserica (Ortodoxa in mod special), asa incat fiecare are un specific aparte in ceea ce priveste evolutia si stadiul implementarii lui, depinzand in buna masura de natura acestor relatii. In tara noastra, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a initiat acest proiect prin parteneriatul cu World Vision si editura GOLIA si el se dezvoltala nivelul Patriarhiei prin Hotararea Sfantului Sinod nr. 4508 din 16 – 17 ianuarie 2006.

Din Partea Bisericii ortodoxe Romane au participat la conferinta Pr. dr. Naclad Constantin (in calitate de manager de proiect din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei), impreuna cu Pr. Dobre Nicu Sorin (din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor). Au fost prezente delegatii din 14 tari: Albania, Armenia, Bosnia si Hertegovina, Egipt, Georgia, Liban, Romania, Rusia, Serbia, Polonia, Palestina, Iordania, Cipru si S.U.A.

Agenda intalnirii a cuprins prezentarea stadiului la care se afla proiectul in tarile participante, sustinerea unor sesiuni de lucru de catre editorii principali din S.U.A. privind feluritele teorii de psihologie, psihopedagogie si educatie religioasa care au stat la baza dezvoltarii curriculumului, prezentarea unor lectii demonstrative pentru varstele de 6 respectiv 14 ani, varste pentru care s-au alcatuit ghidurile noi si prezentarea unor chestiuni de ordin tehnic privind bugetul proiectului de catre Jim Morgenroth (coordonatorul regional) si Petros Florides (director economic WV regiune MEERO).

In Bisericile ortodoxe din Albania, Bosnia, Armenia si Georgia, ghidul de cateheza pentru categoriile de varsta 6 – 8, 9 – 12 ani, a fost tiparit si s-au organizat deja sesiuni de pregatire a celor care sustin cateheza biblica. In Albania au avut loc deja 5 sesiuni de formare in cinci regiuni diferite. In Biserica Ortodoxa a Georgiei s-au editat ghidurile de cateheza, materialele fiind traduse si adaptate specificului local. In Biserica Ortodoxa Rusa, proiectul a fost preluat de catre Patriarhia Moscovei, prin Departamentul de Educatie crestina si s-au tiparit cateva zeci de mii de volume din ghidul catehetic. In Biserica Ortodoxa din Liban se lucreaza la contextualizarea continutului Ghidului catehetic fiind in stadiul final de tiparire. In Biserica Ortodoxa din Polonia, primele ghiduri de cateheza au fost tiparite si sunt deja distribuite.

In ceea ce priveste situatia din tara noastra, proiectul s-a extins pe o arie larga, in aproape un an de zile au fost organizate in total 14 ateliere de lucru, 5 conferinte de presa in orate mari si capitala (Iasi, Timisoara, Craiova, Constanta si Bucuretti), 2 conferinte ale profesorilor de Teologie la Arad si Bucuresti, sustinute de proiect, alte activitati colaterale (curs pilot de cateheza, 2 filme de prezentare, o istorie de impact, un film cu o cateheza demonstrativa etc.) si traducerea si tiparirea ghidurilor (3000 de seturi pentru 9-10 ani si traducerea si contextualizarea pentru 11-12 ani).

Comentarii Facebook


Știri recente