Proiectul Hristos împărtășit copiilor, la Galați

În cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Galați se desfășoară în fiecare joi seară lecții cu cele două grupe de 25-30 de copii având vârste cuprinse între 9 și 14 ani, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul acestei școli a debutat în luna ianuarie 2009, fiind susținut în baza unei programe semestriale care cuprinde atât teme de meditație biblică și liturgică, dar și dialoguri cu tinerii învățăcei pe subiecte practice și de actualitate, precum: Cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Spovedaniei?; Cum participăm la sfintele slujbe?; Tradiții și obiceiuri românești de Nașterea Domnului și Sfintele Paști; Locul meu în familie, clasă, societate, Biserică; Avantajele și dezavantajele utilizării televiziunii și internetului; Să trăim în armonie cu semenii și natura înconjurătoare! etc. Până la finalizarea clădirii destinate activităților educaționale și sociale pentru copii, cursurile se desfășoară în casa de prăznuire a parohiei. Pentru desfășurarea unor lecții cât mai atractive, prin generozitatea unor binefăcători, sala de curs a fost dotată în luna martie a acestui an cu un videoproiector.

Ca și în ceilalți ani, copiii au participat cu multă bucurie la aceste întâlniri de suflet, îmbogățindu-și atât cunoștințele privind învățătura de credință ortodoxă, cât și deprinderile de buni creștini, participând la Sfânta Liturghie, spovedindu¬se și împărtășindu-se în fiecare post și împlinind, pe măsura vârstei, îndemnurile Bisericii la rugăciune și fapte bune. În perioada Postului Mare, elevii au fost implicați, cu sprijinul profesorilor de religie și al cântăreților bisericești de la parohie, în realizarea de icoane pe sticlă pentru Duminica Ortodoxiei, la Pelerinajul de Florii, prilejuit de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, precum și la crearea de eseuri și reprezentări picturale pentru Concursul național ‘Copilul în familie. Despre botezul meu’. La această din urmă competiție au participat, atât cu compoziții scrise, cât și cu desene, 11 dintre elevii înscriși în proiect. Munca acestora a fost răsplătită prin oferirea unei diplome de participare și a unor daruri constând în cărți școlare și de zidire sufletească, în cadrul slujbei Sfintei Liturghii din 21 mai, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Ca o extensie a acestui proiect, atelierul de creație organizat începând din luna mai, cu sprijinul studenților din cadrul ASCOR ‘Sf. Ap. Andrei’ – Galați, a suscitat interesul și entuziasmul celor aproximativ 60 de ‘cursanți’ care deprind aici meșteșugul împletirii de metaniere și cruciulițe, dar mai ales lecția împreună-lucrării și a realizării unor obiecte de folos pentru suflet prin propriul lor efort.

Pentru perioada vacanței mari, se intenționează derularea unei școli de vară în cadrul căreia copiii și tinerii să participe la cursuri de învățare a cântărilor Sfintei Liturghii, proiectul ‘Ora de lectură. Să cunoaștem capodoperele literaturii române!’, la concursuri de pictură, șah sau altele.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…