Proiectul „Hristos împărtășit copiilor” a fost evaluat la Sâmbăta de Sus

Timp de trei zile, în perioada 1-3 septembrie 2009, Mănăstirea Brâncoveanu, din localitatea Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a fost locul de desfășurare a celei de-a doua ediții a Congresului Național „Hristos împărtășit copiilor”. Pentru cei aproximativ 40 de participanți la eveniment (preoți coordonatori și susținători ai proiectului național de cateheză pentru copii, din țară și străinătate) a fost un bun prilej de evaluare a lucrării de catehizare și formare duhovnicească, la un an de la implementare, și de motivare reciprocă pentru continuarea acestei misiuni. De asemenea, în cadrul manifestării, a fost prezentat un nou proiect, intitulat „Alege școala”, ca o continuare a proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, al cărui obiectiv principal este prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delincvenței juvenile.

Prima zi de congres a debutat cu discuții pe marginea proiectului „Alege școala” între inspectorii din cele 28 de eparhii prezenți la eveniment. Pr. dr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, și moderator al dezbaterilor, a arătat că acest al doilea proiect, care se dorește a fi realizat exclusiv cu finanțare europeană, va intra în 3.206 de comunități. Astfel, într-o perioadă de trei ani se vor forma grupe de cateheză cu un total de aproximativ 27.000 de copii. De asemenea, se are în vedere organizarea a 234 de tabere de creație; susținerea a 245 de sesiuni de formare cu aproximativ 3.300 de participanți (preoți și profesori de religie). Obiectivul proiectului vizează prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Școala de Duminică”, necesare asigurării educației de bază și a motivației pentru educație a copiilor din mediul rural și urban, inclusiv populația romă, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

Într-un mesaj adresat participanților prezenți la Congresul desfășurat la Mănăstirea Brâncoveanu, prin intermediul pr. lect. univ. dr. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic educațional, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre preocuparea Bisericii pentru lucrarea educativ-misionară a tinerilor, importanța proiectului „Hristos împărtășit copiilor” și necesitatea continuării acestei inițiative.

Prezent la deschiderea celei de-a doua zile de dezbateri, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a subliniat importanța proiectului „Hristos împărtășit copiilor” și misiunea preoților în dezvoltarea acestuia: „Cred că sunteți cu toții conștienți că nu putem rămâne numai la lucrarea legată de Liturghie în cadrul bisericii, din punct de vedere catehetic și misionar. De asemenea, nu ne putem mulțumi numai cu educația religioasă care se face în școală și în familie. Suntem datori să-L împărtășim pe Hristos copiilor, pentru că ei sunt viitorul Bisericii noastre”.

Alături de inspectorii eparhiali din țară, la congres au mai participat reprezentanți și coordonatori naționali ai proiectului din Georgia, Armenia, Albania, ai Organizației Organizației World Vision International și ai Organizației World Vision România.

Din partea oaspeților străini a luat cuvântul Anita Del Haas van Dijk, director World Vision România, care a ținut să precizeze importanța colaborării între ONG-ul pe care îl conduce la nivel național și Biserica Ortodoxă Română pentru comunitățile din țară, fiind convinsă că „trebuie să fim mâinile și picioarele Domnului Hristos în această lume, pentru a putea duce mai departe lucrarea Sa de mântuire”.

În continuare, coordonatorul regional al proiectului educativ-misionar, James Morgenroth, a declarat: „Mi-aduc aminte de multele întâlniri pe care le-am avut, în repetate rânduri, cu diverși preoți pentru a putea înțelege cum poate să lucreze cât mai eficient acest proiect. Faptul că dumneavoastră v-ați întâlnit aici, ca și în alte dăți, discutați, interacționați și vă încurajați ne-a ajutat să construim acest proiect și ajungem în momentul în care suntem acum”.

Ziua a continuat cu prezentările situațiilor privind stadiul proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, susținute de inspectorii responsabili cu activitatea catehetică în cele 28 de eparhii.

La un an de la implementarea proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, la capitolul statistici și rezultate, ar fi de reținut că aproximativ 3.500 de parohii și aproape 55.000 de copii au fost implicați în program. Mai mult, 25% din preoții Patriarhiei Române au fost pregătiți în metoda folosită în predarea ghidurilor de cateheză. Mulți dintre aceștia au participat și la dezbateri ale proiectului în cadrul a patru întâlniri cu profesorii universitari din țară. De remarcat că la Sibiu s-a înființat deja un centru de cercetare catehumenală, CADCO „Mitropolitul Andrei Șaguna”.

Într-o dare de seamă, pr. dr. Constantin Naclad a punctat o serie de aspecte pozitive ale acestei lucrări misionare dedicată copiilor: infrastructura; deschiderea Bisericii către proiect; nevoia continuă, având în vedere ponderea semnificativă a copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani; personalul beneficiar al cursurilor de formare; importanța inițiativei în misiunea preoțească. „S-a creat deja o școală «Hristos împărtășit copiilor» în mentalitatea noastră, ca preoți activi, dinamici, în catehizarea copiilor. Beneficiarii acestui proiect nu sunt nici arhiereii noștri, nici protopopii noștri, nici preoții, beneficiarii trebuie să rămână copiii. Pentru ei e nevoie să răbdăm orice fel de contrapondere se va pune acestor proiecte, pentru că este vorba de copiii noștri, de viitorul Bisericii pe 30, 40 de ani. Este important să dezvoltăm parteneriate nu doar între centre mitropolitane sau diecezane, protopopiate și parohii, ci inclusiv cu inspectoratele școlare și alte organizații care au ca prioritate educația copilului. Acest proiect vizează, în egală măsură, recuperarea maturilor din România, care nu au fost potrivit de alfabetizați la vremea lor (n.r. perioada comunistă). Trebuie să recunoaștem că facem parte dintre țările în care copiii au salvat conștiința religioasă a multora dintre maturi”, a declarat pr. prof. dr. Constantin Necula, inspector eparhial, Arhiepiscopia Sibiului.

Ultima zi a fost dedicată stabilirii unui calendar de activități pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, s-a hotărât ca în luna septembrie 2009 preoții și responsabilii de protopopiat să înceapă cursurile de cateheză. Tot pe termen scurt se are în vedere o planificare judicioasă a anului catehetic; tipărirea în următoarele trei luni a unui nou set catehetic; dezvoltarea de miniproiecte catehetice; activarea cluburilor creștine de copii (cf. Hotărârii Sfântului Sinod); detectarea unor mijloace proprii de finanțare. Pe termen mediu, se are în vedere dezvoltarea proiectului „Alege Școala”.

Cât privește planurile pe termen mai îndelungat, s-a propus dezvoltarea unui curriculum pentru adulți, înființarea de centre catehetice și a unui fond catehetic (din fondul misionar sau alte fonduri) la centrele eparhiale. Mai mult, s-a pus accent pe încurajarea unei colaborări mai strânse cu profesorii de teologie catehetică de la nivel universitar sau de la seminar și apariția în mass-media pentru popularizarea mai intensă a proiectului.

Următorii inspectori eparhiali, care s-au ocupat intens cu activitatea catehetică, au primit din partea PF Părinte Patriarh Daniel, prin intermediul pr. dr. Constantin Naclad, distincții cu titlul „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României”: pr. prof. dr. Constantin Necula, (Arhiepiscopia Sibiului) pr. Sebastian Teacu (Arhiepiscopia Iașilor), pr. Adrian Niță (Arhiepiscopia Bucureștilor), pr. Sorin Lungoci (Arhiepiscopia Timișoarei), pr. Daina Floricel (Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei), pr. Cătălin Eugen Păunescu (Episcopia Alexandriei și Teleormanului), pr. Florin Stan (Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului), pr. Călin Constantin (Episcopia Buzăului și Vrancei), pr. prof. dr. Anton Dicu, (Episcopia Argeșului și Muscelului).

De asemenea, au fost recompensați pentru susținerea proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, cu diplome „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Anita Del Haas van Dijk, director World Vision România, și James Morgenroth, coordonatorul regional al proiectului educativ-misionar. (reportaj de Raluca BRODNER)

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente