Proiectul FORTE în Arhiepiscopia Timișoarei

Sectorul Social al Arhiepiscopiei Timișoarei, a organizat, vineri, 11 mai 2012, la sediul Centrului eparhial, din Bvd. C.D. Loga nr 7, întâlnirea nucleului de planificare strategică din cadrul proiectului „Formare trainică pentru parteneriat social – FORTE”. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Reședinței mitropolitane și a întrunit 14 preoți din cadrul eparhiei, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

„Arhiepiscopia Timișoarei este gazda celei de a doua întâlniri în cadrul unui amplu proces de planificare strategică desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Nucleul format din 14 preoți, din cele șase protopopiate și din administrația Centrului eparhial, reprezentativ la nivel de eparhie, este în măsură ca astăzi, reanalizând datele și rezultatele întâlnirii anterioare, să mai adauge încă o etapa, și anume, identificarea oportunităților și amenințărilor în cadrul acestei analize, în vederea unei elaborări temeinice, durabile și ancorate în realitate a unei strategii la nivel de eparhie”, a declarat Pr. Cristian Pavel, consilierul pe probeleme de asistență socială al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În prima parte a întâlnirii au fost abordate subiecte privind rolul, modalitatea de lucru și calendarul de întâlniri al nucleului de planificare strategică la nivelul Arhiepiscopiei Timișoarei. Apoi, a avut loc o prezentare succintă a analizei SWOT, ca modalitate de analiză a mediului organizației. SWOT vine din limba engleza de la inițialele cuvintelor Strenghts (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunități) și Threats (amenințări). Utilitatea acestei analize constă în faptul că te ajută să identifici aspectele care trebuiesc îmbunătățite, și cel mai important iți permite sa identifici punctele tale tari pe care le poți valorifica pentru a profita de oportunități și de a contracara orice amenințări externe care pot apărea în dezvoltarea proiectului.

În continuarea întâlnirii, a avut loc un schimb de opinii pe marginea punctelor tari și a punctelor slabe identificate de participanții la întâlnirea din 3 aprilie 2012. În final, cei 14 participanți organizați pe grupe de lucru, au realizat definitivarea Analizei SWOT, prin completarea cadranelor referitoare la oportunități și amenințări potrivit domeniilor economic, cultural și social. Din partea Instituto de Formacion Integral (Spania) a fost prezent la întâlnire, Cristian Chiriac, facilitator pentru Arhiepiscopia Timișoarei în cadrul proiectului. ” Având în vedere mediul economic, social, politic și cultural în mișcare din România de astăzi, elaborarea unei strategii a Bisericii pentru următorii trei ani nu putea să nu țină cont de acest context. De aceea, nucleul de planificare strategică întrunit la Timișoara, a identificat punctele tari și punctele slabe, dar mai ales oportunitățile și amenințările care s-ar putea ivi pe parcursul următorilor trei ani în implementarea strategiei de activitate a Arhiepiscopiei Timișoarei”, a precizat Cristian Chiriac.

Proiectul FORTE este implementat de Federația Filantropia în nouă eparhii ale Patriarhiei Române, începând din septembrie 2010. Partenerii în proiect sunt: Patriarhia Română, Instituto de Formacion Integral (Spania) și Global Commercium Development. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul urmărește dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației Patriarhale și a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…