Proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia, excelență în cultură și conservare

Vineri, 14 septembrie 2012, în prezența reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a oficialităților locale, județene și centrale, precum și a delegației Organizației ‘Europa Nostra’ a fost dezvelită placheta de bronz care atestă recunoașterea europeană a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia, după cum ne informează Ziarul Lumina. Așezământul monahal a fost premiat la începutul lui iunie, la Lisabona, în cadrul Programului Europa Nostra 2012 pentru excelență în cultură și conservare.

Iașul cultural a marcat vineri, 14 septembrie, un eveniment ce atestă valoarea recunoscută la nivel european în materie de conservare. Placheta de bronz, obținută de Proiectul ‘Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia, Iași’ în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, pentru excelență în conservare, a fost dezvelită în prezența secretarului de stat în Ministerul Culturii, Sergiu Nistor, a reprezentanților ‘Europa Nostra’ și a autorităților locale și județene, precum și a delegaților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Atât secretarul de stat în Ministerul Culturii, cât și evaluatorii pentru România ai Organizației ‘Europa Nostra’ au apreciat că lucrările de reabilitare efectuate la ansamblul monastic nu doar că îmbină perfect tradiția și modernitatea, ci aduce Iașul mai aproape de obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană. De asemenea, un alt câștig, poate cel mai important, este acela că, prin finalizarea proiectului și reintroducerea Mănăstirii Golia în circuitul turistic național și internațional, tot mai mulți credincioși vin nu doar să admire lăcașul de cult datat încă de pe vremea domniei lui Vasile Lupu, ci să aducă prinos de rugăciune lui Dumnezeu. ‘Juriul a apreciat faptul că în urma restaurării la această mănăstire au venit foarte mulți credincioși să se roage, adică nu a fost o simplă restaurare reușită, nu este doar un obiectiv turistic, ci a avut un impact destul de mare asupra publicului, iar credincioșii se roagă în acest lăcaș de cult’, a declarat Alexandra Chiliman Juvara, reprezentantul ‘Europa Nostra’.

Părintele stareț, arhimandritul Vitalie Danciu, a declarat că premiul câștigat confirmă meritul celor care au contribuit la restaurarea sfântului lăcaș și la introducerea lui în circuitul turistic internațional. ‘A fost o onoare extraordinară să fiu parte a acestei deosebite realizări. Simt și acum aceeași emoție ca atunci când s-a făcut anunțul ce a confirmat aprecierea muncii noastre depuse ani de zile, o muncă a unei echipe în cadrul căreia au conlucrat consultantul, proiectantul, constructorul, beneficiarul și achizitorul. Este extrem de plăcut sentimentul că cineva îți oferă recunoaștere’, a precizat și managerul proiectului, Georgiana Niculescu.

Proiectul de reabilitare al Mănăstirii Golia, câștigător european la categoria ‘Conservare’

Comisia Europeană și Organizația ‘Europa Nostra’ au desemnat Mănăstirea Golia drept câștigătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, premiul fiind înmânat la Lisabona, în data de 1 iunie 2012, delegației conduse de părintele arhimandrit Vitalie Danciu, starețul mănăstirii. Recunoașterea europeană a fost la categoria ‘Conservare’, potrivit juriului, ‘restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educațional, cultural și turistic’. În același timp, s-a subliniat că viața celor care trăiesc în mănăstire continuă după același ritm și aceleași reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Cei 28 de câștigători au fost selectați dintre 226 de proiecte depuse în 31 de țări.

‘Am obținut premiul pentru că proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia este un proiect viabil, care funcționează și se dezvoltă în continuare. După restaurare, numărul turiștilor care ne calcă pragul a crescut considerabil, în ‘Noaptea muzeelor deschise’ având peste 2.200 de vizitatori. Scopul proiectului tocmai acesta a fost: dezvoltarea turistică a mănăstirii, a orașului și a Moldovei. Am arătat că monumentele religioase din România nu sunt niște simple muzee, ci sunt mănăstiri pline de viață, cu activitate liturgică permanentă. Este o mare cinste și o onoare pentru noi și ne bucurăm că un organism internațional ne-a recunoscut meritele lucrărilor efectuate’, a declarat la acel moment arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia din Iași.

‘Europa Nostra’ este o organizație paneuropeană ce reunește și reprezintă 250 de organizații neguvernamentale și non-profit din peste 50 de țări europene, numărând împreună cel puțin 5 milioane de membri, profesioniști și voluntari, implicați în conservarea patrimoniului cultural al Europei pentru generațiile actuale și viitoare.

Proiect de 5,2 milioane de euro

Valoarea totală a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia s-a ridicat la aproximativ 5,2 milioane de euro, Uniunea Europeană contribuind cu circa 3,3 milioane de euro, 1,1 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Județean Iași.

Timp de doi ani și jumătate s-au efectuat lucrări de consolidare și conservare la calea de tramvai, biserică, turnul de intrare, turnurile de colț, precum și la cișmeaua și Casa memorială ‘Ion Creangă’. De asemenea, biserica mănăstirii a fost consolidată prin foraje, la temelia bisericii s-a săpat și s-a făcut din beton și armătură o grindă specială și s-au făcut injectări la o parte din parametrul de piatră. Turlele au fost întărite cu încrucișări de benzi verticale și orizontale din fibră de carbon, turnurile de colț au fost consolidate cu centuri perimetrale, cu injectări în masă, s-au pus olane noi, rețele electrice, lemnăria, dușumelele și bârnele au fost refăcute.

În continuare, pictura interioară a bisericii va fi refăcută, vor fi reabilitate străzile adiacente, iar zona din vecinătatea ansamblului monastic va fi dotată cu mobilier urban, noua investiție costând aproximativ 4 milioane de euro.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…