Proiectul „Alege Școala!” (II) inițiat în Mitropolia Ardealului

Proiectul ‘Alege Școala!’ (II), cel mai nou program al Patriarhiei Române adresat copiilor, a ajuns și în Arhiepiscopia Sibiului. Joi, 28 octombrie, a avut loc la Sibiu primul seminar de informare a preoților participanți din trei protopopiate, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Evenimentul s-a repetat ieri, 29 octombrie, la Agnita, pentru preoții din celelalte protopopiate ale județului.

În Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu a avut loc un seminar de informare asupra implementării proiectului ‘Alege Școala!’ (II), în protopopiatele ortodoxe din județul Sibiu. La seminarul susținut de pr. conf. dr. Constantin Necula de la facultatea amintită și de Paul Ispas, reprezentant al World Vision România și manager al proiectului, au participat preoți din protopopiatele Sibiu, Săliște și Avrig.

‘Este o prelungire a proiectului catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, care se derulează în Mitropolia Ardealului de trei ani, și o încununare în practic, pentru că vor beneficia tinerii noștri camarazi de mântuire, copiii, de această binecuvântare, așezare în libertate și timp liber împreună cu Hristos’, a spus pr. Constantin Necula.

După expunerea generală a proiectului făcută de pr. Necula, managerul Paul Ispas a prezentat obiectivele, procedura de înscriere și de lucru, cerințele birocratice, precum și modalitățile prin care copiii vor beneficia de acest proiect. La final, participanții au primit mapele cu documentația și formularele pe care le vor completa și care vor fi centralizate și arhivate. ‘Vrem să oferim un tip de ‘Școală de Duminică’, pentru copii cu vârste între 6 și 16 ani, un obiectiv care trebuie atins prin cifre, așa cum ne cere Uniunea Europeană’, a spus Paul Ispas.

Seminarul de informare a fost repetat ieri, la Agnita, pentru preoți din protopopiatele Mediaș și Agnita.

Prevenirea abandonului școlar

Proiectul ‘Alege Școala!’ (II) este o prelungire a primei etape a proiectului cu același nume și proiectului catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ al Patriarhiei Române. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane și implementat de World Vision România și Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului, în parohii din mai multe județe ale țării. Obiectul principal este prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

Vor beneficia de acest program 18.000 de copii cu risc de abandon sau care au abandonat școala, fiind angrenați în proiect 2.000 de preoți și profesori de religie. Proiectul se va desfășura timp de trei ani, urmând ca în perioada octombrie-noiembrie 2010 să aibă loc sesiunile de informare și, până în ianuarie 2011, să se înregistreze grupurile-țintă. În perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012 vor avea loc sesiunile de formare, pentru ca în vacanțele de vară din 2011 și 2012 să aibă loc tabere de creație pentru copii. Proiectul se va încheia în 2013 cu o sesiune de monitorizare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…