Proiectul „Alege Școala! 2” lansat oficial în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Patriarhiei

Programul de prevenire a abandonului timpuriu al școlii „Alege școala!” al Patriarhiei Române va fi extins de astăzi, 1 septembrie, la nivel național. Anunțul oficial a fost făcut, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în holul „Europa Christiana” al Palatului Patriarhiei, informează Radio TRINITAS.

Succesul înregistrat în prima parte a derulării programului ‘Alege Școala!’ determină Patriarhia Română să extindă acest proiect în Transilvania, Banat, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea. După ce, ieri, a stabilit pașii de lucru în vederea atingerii obiectivului, întreaga echipă a proiectului ‘Alege Școala!’ a prezentat, astăzi, în fața presei, rezultatele obținute până în prezent și modul în care programul va putea fi implementat și în eparhiile care nu au fost incluse inițial. În deschiderea conferinței de presă, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal a dat citire unui mesaj al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române apreciază, în documentul citat, că prin proiectul ‘Alege Școala!’ Biserica intervine, de aproape un an, cu succes în educația copiilor aflați sub risc de abandon școlar, pentru a-i integra comunității care se întemeiază pe cultura iubirii și a comuniunii.

„Prin activitățile organizate până în prezent, în cadrul proiectului ‘Alege Școala!’, ore de cateheză în parohii la care au participat peste 4500 de copii, seminarii de formare pentru aproximativ 500 de preoți, tabere de creație în care au fost implicați peste 1800 de copii. Biserica s-a străduit să suplinească lipsa de afecțiune părintească și atmosferei de familie, să descopere copiii talentați și să-i încurajeze să-și cultive talentul. Momentul de față reprezintă un nou început prin extinderea la nivel național a proiectului. Toate eparhiile din țară au posibilitatea să implice un număr considerabil de copii aflați sub risc de abandon școlar, în activitatea catehetică a Bisericii”, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Mirela Slusaru, din partea organizației World Vision România, parteneră a programelor „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege Școala!” a prezentat un scurt istoric al relației dintre organizația pe care o reprezintă și Biserica Ortodoxă Română. Vorbitoarea a precizat și punctele de legătură între World Vision România și lucrarea Bisericii Ortodoxe Române: „Acest an este unul special pentru World Vision. Nu numai că împlinim 20 de ani de lucru în comunitățile din România, dar este și un an în care extindem un proiect care este foarte drag organizației și care iată esențializează foarte bine ceea ce înseamnă World Vision România, faptul că suntem creștini și faptul că lucrăm pentru și împreună cu copiii.

Coordonatorul proiectului „Alege școala!”, părintele inspector patriarhal Constantin Năclad a evaluat rezultatele implementării acestui proiect în prima etapă: „Proiectul ‘Alege Școala!’ a fost scris sub programul operațional sectorial Dezvoltarea resurselor umane din fondul social-european, o sursă de finanțare accesibilă Bisericii, așa numitele fonduri structurale care au asigurat în prima etapă a acestui proiect dezvoltarea lui în trei regiuni și anume: în Mitropolia Moldovei și Bucovine și în Mitropolia Munteniei. În total sunt zece eparhii care beneficiază de acest proiect, parte dintre ele, deja, au intrat în program prin sesiunile de formare care au avut loc, prin mobilizarea copiilor și a preoților, culminând în această vară cu taberele de creație la care au participat mai bine de 1800 de copii”.

Extinderea proiectului „Alege Școala!” la nivel național înseamnă implicarea celorlalte cinci regiuni de dezvoltare ale României, care cuprind 19 eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. Părintele inspector patriarhal Constantin Năclad a evaluat că, în primă fază, se va asigura instruire adecvată pentru circa 3500 de preoți din tot atâtea parohii, din care vor fi implicați, în activitățile proiectului, un număr considerabil de copii.

Comentarii Facebook


Știri recente