Proiectele Asociației Filantropia Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 3 februarie 2011, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut loc prima întâlnire din acest an a Asociației Filantropia Oradea, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Sectorul social-filantropic al Eparhiei Oradiei.

În cursul anului 2010, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Sectorul social-filantropic al Eparhiei Oradiei și-a restructurat metodele de abordare a misiunii sociale, urmând principiile de filantropie socială creștin-ortodoxă formulate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Acest eveniment s-a organizat ca o întâlnire periodică a tuturor voluntarilor, promotorilor și susținătorilor de filantropie din cuprinsul eparhiei. El abordează un alt stil, folosind metode nonformale, la o cană de ceai, pentru o oră de discuții interactive. Obiectivul principal îl reprezintă crearea unui grup informal de dezvoltare a misiunii social-filantropice în cuprinsul Episcopiei Oradiei, pornind de la oameni, de la suflete preocupate pentru împreuna slujire a comunității, și nu a unor structuri instituționale.

În acest sens, s-a ținut cont de prevederile Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la organizarea activităților de asistență socială în cadrul eparhiei, luându-se în considerare prevederile legale din domeniul social, dar și concluziile lucrărilor seminarului de dezvoltare a sistemului de asistență socială cu participarea parohiilor. Seminarul s-a realizat în cursul anului 2010 de către Sectorul social-filantropic, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei inițiind un program de dezvoltare unitară a misiunii social-filantropice la nivelul eparhiei prin intermediul Asociației Filantropia Oradea, care se află, de la începutul lui 2010, sub coordonarea Centrului Eparhial.

Asociația Filantropia Oradea are atât statut de asociație bisericească, în conformitate cu prevederile hotărârilor sinodale, cât și statut de membru cu drepturi depline în cadrul Federației Filantropia.

Colaborare între parohii și inițiative comune

La eveniment au participat numeroși preoți din Episcopia Oradiei, profesori de religie și voluntari. Invitatul de onoare al întâlnirii a fost directorul general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) Dimitrie Musca.

Episcopia Ortodoxă a Oradiei a fost reprezentată prin părintele consilier social Laurențiu Lazăr. ‘Chiar dacă fiecare preot cunoaște provocările pastoral-misionare din parohia sa și realizează diferite activități social-filantropice rodnice, aducând pe Hristos atât în sufletele celor chemați la milostenie, cât și a celor miluiți, în plus la aceasta, o colaborare între parohii, animată de inițiative comune concrete, facilitate de un program de promovare și susținere a acestor colaborări, pot aduce o valoare adăugată demersului pastoral-misionar al preotului în parohie. Aceasta este provocarea Centrului Eparhial pentru anul 2011, care va dezvolta un centru de resurse, care va avea ca scop promovarea inițiativelor social-filantropice ale parohiilor, multiplicând câteva exemple deja realizate în anul precedent, cum sunt proiectele ‘De Paști, adoptă un suflet’, ‘De Crăciun, adoptă un suflet’ și ‘Cursa rățuștelor’. Facilitarea acestui demers este asigurată de sesiunile periodice de comunicare ale Centrului de resurse Filantropia, întâlniri reunite sub denumirea ‘Ceainăria Filantropia’, un spațiu deschis discuțiilor între preoți și voluntari preocupați de activitățile social-filantropice din cadrul eparhiei noastre’, a precizat pr. Laurențiu Lazăr.

Tot cu acest prilej au fost prezentate programele Asociației Filantropia Oradea, care vor fi dezvoltate în perioada următoare. Astfel, ‘Programul de sprijinire a familiei și a copilului’, ‘Programul de sprijinire a persoanelor cu dizabilități’, ‘Programul de integrare comunitară a rromilor’, ‘Programul educație și tineret’, ‘Programul de voluntariat și inițiativă’, ‘Programul de mecenat și sponsorizare’, ‘Filantropia în parohiile din Bihor’, ‘Filantropia în capele de spital și așezăminte’, ‘Filantropia în penitenciare și armată’ sunt toate instrumente de colaborare practică între parohii, acestea facilitând informații, soluții tehnice și sprijinind inițiative comune ale parohiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente