Proiecte educativ-religioase pentru tinerii parohiei Găvana III din Pitești

La parohia Găvana III din Pitești, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, au loc diverse activități educative destinate tineretului prin implementarea programului național „Hristos împărtășit copiilor”, dar și prin derularea unui alt program catehetic: „Cuvânt bun”. De asemenea, aici se află în dezvoltare și un așezământ pentru activități filantropice, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Părintele paroh Alexandru Dumitrescu, în colaborare cu Școala nr. 19 din Pitești, care se află în apropierea parohiei, a format mai multe grupe de copii pentru implementarea programului catehetic național „Hristos împărtășit copiilor” din dorința de a-i apropia pe micuții creștini de Hristos, de biserică și de tradițiile strămoșești. „Urmând învățăturile Părinților noștri, am căutat să-i apropiem pe copii de Creator, de Iisus Hristos, și astfel am derulat proiectul inițiat de Patriarhia Română și intitulat atât de sugestiv «Hristos împărtășit copiilor». Scopul proiectului este acela ca elevii să devină adevărați practicanți ai creștinismului ortodox sub îndrumarea și cu sprijinul preoților, obiectivele punctate și dezvoltate până acum fiind cunoașterea dogmelor și a practicilor creștine ortodoxe, conștientizarea necesității cunoașterii și transmiterii valorilor păstrate de-a lungul timpului și educarea copiilor în sensul valorizării tradițiilor și obiceiurilor românești”, a spus părintele Alexandru Dumitrescu.

Întâlnirile se desfășoară bilunar, potrivit unui calendar stabilit de comun acord cu copiii și părinții lor. Activitățile catehetice desfășurate se adresează nu numai copiilor, și, astfel, la aceste activități participă și tinerii, părinții sau bunicii copiilor, profesori, dornici de întâlnirea cu Mântuitorul Hristos.

Datorită prezenței multor tineri dornici de a-și îmbogăți cunoștințele religioase și dragostea față de Dumnezeu, părintele paroh împreună cu ceilalți părinți slujitori – pr. Dumitru Mitrache, pr. Gheorghe Dumitru și pr. Radu Stanciu – au inițiat un alt proiect religios educativ: „Cuvânt bun”. Temele abordate au rolul de a lămuri tinerii în privința credinței, de a înțelege anumite evenimente tradiționale din punctul de vedere religios, cultural sau istoric și de a dezvolta abilitățile de comunicare și transmitere a gândurilor și a sentimentelor prin limbaj literar, plastic și artistic. Dezbaterile sunt organizate în ultima duminică a fiecărei luni. „Biserica noastră a desfășurat mai multe programe cu caracter religios-educativ și am căutat pe această cale să transmitem un mesaj de bună viețuire, de întrajutorare, de pace și liniște sufletească celor din tânăra generație, deoarece aceștia sunt cei mai expuși pericolelor pe care le întâlnesc la tot pasul. Avem credința că toate activitățile desfășurate în cadrul bisericii noastre își vor atinge scopul pentru care au fost proiectate, anume acela de a-i apropia pe copii, pe tineri, pe adulți cât mai mult de Biserica creștină, de învățăturile Sfinților Părinți și, implicit, de Dumnezeu. În continuare ne dorim să extindem aceste proiecte în programe și acțiuni pentru copiii de la grădiniță”, a mai spus părintele paroh.

Piatra de temelie a bisericii acestiei parohii a fost pusă pe 2 februarie 1991 de către IPS Calinic. Fondurile necesare ridicării lăcașului de cult au fost donațiile credincioșilor, dar și ajutorul primit de la Mănăstirea Frăsinei, iar până la momentul sfințirii mii de credincioși din tot orașul veneau și participau în fiecare miercuri la slujba Sfântului Maslu, tradiție care dăinuie și astăzi.

Pictura interioară a fost executată în tehnica «fresco» , iar la exterior în vopsele acrilice. Lângă biserică a fost construită o clădire anexă ce cuprinde sala de mese, bucătăria și cancelaria pentru diverse activități filantropice, magazii. Biserica a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, în anul 2003, la data de 26 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente