Proiecte educaționale și filantropice în Parohia Călinești Vale, Argeș

În Parohia Călinești Vale, Protoieria Topoloveni, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Liturghia, filantropia și proiectele educaționale se îmbină armonios: bătrânii își găsesc aici alinarea sufletească, iar tinerii participă la activitățile educaționale derulate de parohie. În prezent, se desfășoară lucrări de restaurare la biserica parohială, care este monument istoric, informează „Ziarul Lumina”.

La 17 km de municipiul Pitești, pe vechiul drum care duce spre capitala țării, se află localitatea Călinești. Frumusețea locului și bogăția lui au atras familiile boierești care pentru liniștea lor sufletească au ridicat un lăcaș de închinare, astăzi monument istoric. ‘Biserica Parohiei Călinești Vale cu hramul ‘Sfinții Voievozi’ este o moștenire veche. Ea a fost zidită în anul 1848 pe temelia alteia din anul 1735, care s-a dărâmat din cauza cutremurelor. Potrivit pisaniei originale, sculptată în piatră de Albești, în chirilică, ctitorii lăcașului de cult au fost Pătrașcu Călinescu clucerul, Matei Călinescu, Popa Dia și fiul acestuia, Popa Nicolae. Istoria lăcașului de cult e zbuciumată, de-a lungul vremilor având momente bune și mai puțin bune, după cum aflăm din documente. După cutremurul din anul 1802 este grav avariată, refăcută apoi pe aceleași temelii și numai după câteva decenii, în anul 1837, este arsă din temelii, pentru ca numai câțiva ani mai târziu, în anul 1848, să fie dărâmată din temelii de săteni și să fie refăcută pe aceleași amplasamente’, a precizat părintele paroh Cătălin Nicolae Manolescu. De-a lungul timpului, biserica a mai fost renovată. În anul 1931, când a fost acoperită cu tablă galvanizată, a fost ridicat în stil românesc un pridvor. În interior s-a construit un cafas din lemn pentru cor, iar pictura originală, realizată în anul 1848 în fresco, a fost acoperită cu alta în ulei. ‘Epopeea bisericii nu se termină aici, pentru că în anul 1984, dorindu-se renovarea bisericii și spălarea picturii, se descoperă pictura originală de la 1848. În prezent, situația se prezintă astfel: până la nivelul centurii superioare se găsește pictura de la 1848, care este deteriorată și înnegrită de curgerea anilor și de fumul lumânărilor, iar dincolo de aceasta, în partea de sus, către bolte, pictura de la 1931 în ulei, fără valoare și fără vreo legătură stilistică cu restul bisericii’, a mai spus părintele paroh Manolescu.

Din lipsa fondurilor, lucrările de restaurare au stagnat

În prezent, din cauza deteriorării foarte avansate a lăcașului de cult, părintele paroh dimpreună cu enoriașii parohiei au hotărât reconstrucția bisericii în mai multe etape. ‘În momentul de față, după mari eforturi, s-a reușit finalizarea primei etape de restaurare a monumentului istoric, adică subzidirea și hidroizolarea temeliei, precum și adăugarea unui pridvor nou, prin contribuția enoriașilor și aportul Departamentului de Stat pentru Culte. Urmează să se execute stâlpii de rezistență pe care se vor sprijini noua turlă și noua boltă de beton – în momentul de față, bolta este din nuiele și astfel este necesară dărâmarea ei în totalitate. Pentru toate aceste lucrări, Parohia Călinești Vale a primit avizul necesar de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice. În continuare, următoarele etape nu pot fi executate din cauza lipsei fondurilor. Parohia noastră are puțin peste 300 de familii. Aproximativ jumătate dintre ei sunt văduvi, iar media de vârstă este de 55 de ani. Posibilitățile financiare ale familiilor din parohie sunt din ce în ce mai limitate și astfel nu există posibilitatea strângerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor de reconstrucție. Parohia Călinești Vale a făcut și anul acesta demersuri pentru obținerea unor fonduri de la stat din cauza lipsei posibilităților financiare ale enoriașilor, mai ales că în luna iunie a anului trecut s-a prăbușit o bucată din bolta lăcașului de cult peste credincioșii aflați la Sfânta Liturghie. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.’

Mângâiere și sprijin pentru bătrânii din azil

Deoarece parohia, sublinia părintele Manolescu, este ‘un organism viu care trebuie vegheat, îndrumat și ajutat să-și găsească rostul și vocația în lume, atât ca întreg, cât și la nivel individual’, dânsul se ocupă și de ridicarea de biserici lăuntrice în inimile oamenilor. ‘Activitatea noastră, ca săvârșitori ai Sfintelor Taine, nu se rezumă doar la nivelul bisericii și slujbelor, ci trece dincolo de acesta, ținând seama întotdeauna de nevoile credincioșilor. Așa se face că în apropierea bisericii noastre și deloc întâmplător, se găsește un azil de bătrâni unde încercăm să aducem, pe cât este cu putință, o rază de lumină, un gest de mângâiere, sprijin și înțelegere a semenilor noștri ce au ajuns aici din motive care uneori sunt meschine și își pun amprenta asupra celor mai slabi. Îmbărbătăm acolo unde este cazul, mângâiem unde este nevoie și ajutăm în măsura posibilităților. Dacă nu privim pe orice semen prin ochii iubirii, atunci gestul e formal și își pierde însemnătatea. Adevărata mângâiere nu o aducem noi, ci Însuși Mântuitorul, care ajunge la cei încercați și prin intermediul nostru, dar a tuturor este datoria de a cerceta pe cei în nevoi. Uneori am impresia, privind la suferința celor instituționalizați în această formă de asistență socială, că nu mai sunt doriți de familie, de rude, de cei pe care i-au crescut și le-au fost alături o viață. La fel, făcând o analogie, nu îmi pot reprima tristețea când privesc spre lăcașul nostru de închinare, pe care-l văd asemenea bătrânilor pe care nimeni nu-i mai dorește, iar asta doare. Toată lumea vrea să aibă parte de ceva nou, de frumos, de armonie, însă doar de suprafață, uitând adevăratele valori pe care le caută în lucruri nefolositoare. Cine are urechi de auzit să audă!’, a subliniat parohul Bisericii ‘Sfinții Voievozi’.

‘Toată lumea poate avea copii, dar nu toată lumea îi poate crește’

În afara asistenței spirituale oferite Azilului de bătrâni și Spitalului ‘Dr. Ion Crăciun’, părintele Cătălin Nicolae Manolescu se implică și în educația tinerilor. ‘De asemenea, activitatea noastră nu se rezumă doar la azilul de bătrâni și nu se cantonează doar pe o singură categorie de vârstă. În cadrul parohiei se desfășoară programul ‘Alege școala!’, în paralel cu cea de catehizare a tinerilor, care mâine vor sta în locul nostru. Abia atunci vom vedea dacă am reușit sau am eșuat în educația lor. Clement Alexandrinul are o foarte frumoasă expresie când vorbește de vocația educațională: ‘Toată lumea poate avea copii, dar nu toată lumea îi poate crește’. Totodată, în cadrul concursului ‘Botezul meu’ – ediția 2011, am avut bucuria ca o tânără din cadrul parohiei noastre să câștige locul I la Secția creație, faza locală (protoierie), mai apoi ocupând o merituoasă clasare și la faza pe județ. O mare bucurie vine din partea tinerilor care au plecat din parohie pentru formarea profesională, dar care au rămas ancorați sufletește în locul unde au crescut. Și nu sunt puțini. Ei sunt de fapt ‘oglinda’ reușitelor sau nereușitelor noastre. Adevărata bogăție se traduce nu în lucruri materiale, ci în trăiri, care nu se pot cuantifica. Asta este cu adevărat și chemarea care se face nouă tuturor de Hristos: să trăim frumos, să trăim în armonie cu Dumnezeu, cu semenii și cu noi înșine! Cine reușește acest lucru, indiferent de vremea pe care o parcurge, nu a trăit în zadar!’, a mai spus părintele paroh Manolescu.

Cei care doresc să ajute la continuarea lucrărilor de restaurare a lăcașului de cult, monument istoric, pot face donații în următorul cont: Parohia Călinești Vale, BRD GSG, Sucursala Topoloveni, Cont: RO22BRDE030SV47866980300.

Comentarii Facebook


Știri recente