Proiecte educaționale, catehetice și culturale în Parohia Greci din Arhiepiscopia Râmnicului

În Parohia Greci din Arhiepiscopia Râmnicului, părintele paroh Ilie Turcescu, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă de organizarea activităților catehetice și culturale cu tineretul, informează „Ziarul Lumina”. În cadrul proiectului ‘Întâlnirea fiilor satului’ au loc concerte religioase anuale cu scopul reînvierii tradiției sătești.

Dezvoltarea diverselor activități catehetice cu tineretul din parohie are loc în cadrul proiectului catehetic național ‘Hristos împărtășit copiilor’. Întâlnirile dintre părintele paroh Turcescu și tinerii parohiei au loc în sala bibliotecii parohiale. ‘În colaborarea cu copiii sunt foarte folositoare și discuțiile libere în care ei îmi spun problemele lor. Vorbim despre viață împărtășindu-le învățătura și rânduiala bisericii. I-am apropiat pe copii de biserică și de cele sfinte prin întâlniri, prin cântări, fie din Sfânta Liturghie, fie alte cântări, prin concursurile realizate în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin pelerinaje la mănăstirile din țară’, a spus părintele Ilie Turcescu.

În fiecare an, pe 4 septembrie, se organizează, cu ajutorul autorităților locale, evenimentul ‘Întâlnirea cu fiii satului’, prin care organizatorii doresc ca oamenii care participă și care vin din diferite centre urbane să se întoarcă la origini. ‘Prin acest eveniment, noi, organizatorii, vrem să le aducem aminte de tradițiile și obiceiurile din mediul rural prin organizarea, în primul rând, a unui concert de muzică religioasă cu copiii din parohia noastră, apoi organizarea de expoziții, de concerte de muzică folclorică, prin interpretarea unor piese cu specific zonal. Dorim să aducem în atenția celor tineri vechile dansuri populare’, a spus părintele Turcescu.

Muzeu sătesc spre pomenirea înaintașilor

De asemenea, părintele Turcescu este preocupat de realizarea unui muzeu, prin care să reînvie tradiția sătească. ‘Deoarece am crescut în mediul rural, m-am legat de trăirea omului de aici, am cunoscut acei bătrâni frumoși, tradițiile lor, modul de viață, îmbinarea extraordinară a credinței cu bucuriile vieții. Tradițiile prilejuite de marile sărbători trebuie reînviate și de aceea ne dorim înființarea unui muzeu popular local’, a spus părintele Turcescu. La realizarea muzeului, părintele paroh este ajutat de către autoritățile locale, dar și de către parohiile vecine.

În acest nou muzeu vor fi expuse permanent obiecte tradiționale, tablouri, cărți, CD-uri cu portretele înaintașilor, ale învățătorilor sau ale preoților. ‘Toate acestea aș dori să nu se uite, să nu se piardă, și așa să fie puse în fața credincioșilor, mai ales a tinerilor, deoarece ei sunt interesați de trecut’, a mai spus părintele paroh Ilie Turcescu.

Comentarii Facebook


Știri recente