Proiecte dezvoltate de comunitățile parohiale din Arhiepiscopia Aradului

Centrul de Incluziune Socială Arad vine în întâmpinarea a numeroase persoane aflate în dificultate prin consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, consiliere pentru orientare profesională, întocmirea CV-ului și, în funcție de specificul problemelor cu care se confruntă fiecare beneficiar, îndrumare spre servicii specializate.

În Arhiepiscopia Aradului există un centru de incluziune socială ce se ocupă de acordarea de sprijin persoanelor vulnerabile, acesta fiind înființat în luna ianuarie a acestui an, potrivit „Ziarul Lumina”.

În cadrul centrului, consultanții acordă asistență specializată comunităților parohiale în vederea dezvoltării de proiecte și acțiuni în scopul creșterii bunăstării individuale și sociale. Serviciile oferite de consultanții Centrului de Incluziune Socială Arad preoților și credincioșilor din parohii care au fost certificați manageri de proiect includ mai multe acțiuni. În primul rând de informare privind oportunitățile de finanțare nerambursabilă, de acordarea de asistență în identificarea și conceptualizarea nevoilor comunităților parohiale, precum și evaluarea potențialului economic și uman la nivelul fiecărei eparhii. De asemenea, contactarea de instituții pentru a încheia parteneriate, precum și sprijin și asistență tehnică în redactarea și depunerea cererilor de finanțare (consultanță de specialitate în scrierea de proiecte sociale).

Problemele sociale în atenția Bisericii

Până în prezent au fost depuse spre finanțare un număr de 33 de proiecte sociale, ca urmare a analizei celor 50 de diagnoze comunitare întocmite și a evaluării potențialului economic și uman al parohiilor din Arhiepiscopia Aradului, fiind implicate 30 de comunități parohiale și încheindu-se 58 de parteneriate cu diferite instituții cu rol decizional în comunitate. Dintre proiectele depuse, 12 au obținut finanțare, iar celelalte sunt în perioada de evaluare. Astfel că până în prezent s-au derulat proiectele: ‘Dăruind vei dobândi’ – Parohia Sebiș I – manager proiect Irina Turnea; ‘Publicare volum ‘Arad dragostea mea’ – Asociația Flacăra Roșie – manager proiect Romulus Dubăț; ‘Festivalul Românilor de Pretutindeni’ – Parohia Covăsânț – manager proiect Mihai Blaj; ‘Nouă ne pasă! Ajută-ți aproapele!’ – Grup Școlar ‘Mihai Viteazul’ – manager proiect Cristian Șandor; ‘Lumina Învierii. Lumina Pascală’ – Parohia Micalaca Veche – manager proiect Ana Violeta; ‘Să ne ajutăm unii pe alții!’ – Parohia ortodoxă Minișel – manager proiect Marius Lucaciu.

În luna august au fost depuse următoarele proiecte: ‘Păstrătorii tradițiilor românești’, finanțator Primăria municipiului Arad – aplicant Parohia Arad Micalaca Veche II, manager de proiect Marinela Tomuța, și ‘Obiceiuri și tradiții interculturale’, finanțator Centrul Cultural Arad – aplicant Asociația ‘Arsenie Boca’ și Parohia Chișlaca. Prin efortul și dăruirea consultanților, persoane private de libertate din Penitenciarul Arad, femei, beneficiază de un curs de igienă personală și consiliere spirituală, generozitatea unor oameni cu suflet mare întregind, prin produsele dăruite, lucrul spre folosul semenilor. Tot în această perioadă se desfășoară cursuri de operator calculator pentru beneficiarii proveniți din grupurile vulnerabile înscrise în grupul-țintă: persoane fără loc de muncă, delincvenți juvenili, persoane aflate în detenție și care au părăsit penitenciarul, victime ale traficului de persoane, ale violenței familiale, persoane afectate de boli precum HIV/SIDA, cancer. Până în prezent, 332 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de asistenții sociali ai Centrului de Incluziune Socială Arad, venind în întâmpinarea trebuințelor lor prin consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, pentru orientare profesională, întocmirea CV-ului și, în funcție de specificul problemelor cu care se confruntă fiecare beneficiar, îndrumare spre servicii specializate.

Colaborare între mai multe instituții ale Bisericii

Centrul de Incluziune Socială Arad a luat ființă în urma unui amplu proiect derulat de Mitropolia Banatului și Arhiepiscopia Alba Iuliei, intitulat ‘Implicarea clerului și a membrilor comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Alba Iuliei’.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Contract POSDRU 96/6.2/S/6/62129, se află pe axa prioritară 6, Domeniul Major de intervenție 6.2. Proiectul este implementat de Arhiepiscopia Aradului, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Filantropia Alba Iulia. Primul obiectiv specific al proiectului vizează diversificarea serviciilor de asistență a persoanelor vulnerabile prin înființarea, dezvoltarea și susținerea unui număr de șase centre de incluziune socială în județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș și Timiș.

Comentarii Facebook


Știri recente