Proiecte ale Patriarhiei Romane pentru teologia ortodoxa romaneasca

La initiativa si cu binecuvantarea PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in cadrul sedintei de lucru a Permanentei Consiliului National Bisericesc din 23 ianuarie 2008, s-a hotarat realizarea urmatoarelor proiecte pentru teologia ortodoxa romaneasca:

1. realizarea de catre o comisie speciala, care isi va desfasura activitatea sub presedintia pr. prof. dr. Viorel Ionita, a ‘Istoriei Teologiei Ortodoxe din secolele XX – XXI’. Lucrarea, de aproximativ 500 de pagini, bilingva (romana si engleza), va evidentia atat contributia teologiei romanesti la nivel panortodox, cat si contributia Teologiei Ortodoxe la nivel ecumenic;

2. realizarea de catre un comitet redactional, prezidat de acad. pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, a ‘Enciclopediei Ortodoxiei Romanesti’, in limbile romana si engleza, intr-un singur volum, de aproximativ 1.500 de pagini, cu urmatoarele sectiuni:

– nume de persoane din intreaga istorie a Bisericii Ortodoxe Romane;

– indexul tuturor parohiilor, filiilor, manastirilor si schiturilor din Biserica Ortodoxa Romana;

– prezentare succinta a evenimentelor din istoria Bisericii Ortodoxe Romane, de la origine si pana in prezent;

– institutii si organisme bisericesti;

– terminologie specific bisericeasca;

3. intensificarea ritmului de traducere a operelor Sfintilor Parinti Greci si Latini de catre o comisie, prezidata de catre acad. prof. dr. Emilian Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente