Proiect socio-umanitar demarat de o parohie ortodoxă română din Roma

Proiectul „Bunul samarinean” este un proiect socio-umanitar, care se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în Parohia Ortodoxă română „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma – La Rustica, prin care se acordă asistență medicală gratuită tuturor credincioșilor români din zona parohiei, informează Departamentul de informare și mass-media al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Proiectul a început să se desfășoare sistematic, sub formă de ambulatoriu medical bilunar, începând din luna noiembrie a anului 2008 datorită colaborării dintre Dr. Massimo Liberatori și Pr. Ilie Ursachi, părintele paroh al parohiei „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma. Timp de mai bine de un an (noiembrie 2008 – decembrie 2009), de serviciile medicale, oferite prin acest proiect, au beneficiat peste 100 de persoane.

Proiectul se desfășoară sub forma unui cabinet medical, în cadrul căruia pacienților li se acordă gratuit consultație medicală și li se eliberează, după caz, prescripții farmaceutice. Tot atunci, în funcție de situație, se fac și planificările necesare pentru ulterioare investigații și examene de specialitate, în cadrul spitalului „Policlinico A. Gemelii”, din Roma. Dacă situația impune, ei sunt internați pentru tratament și intervenții medicale sau chirurgicale.

Cabinetul medical, care se desfășoară în spațiul aferent parohiei, este asigurat de către Dr. Massimo LIBERATORI, medic italian, specialist în chirurgie generală, șeful Secției de Hemodializă a Policlinicii A. Gemelli, din cadrul Universității Catolice de Medicină „Sacro Cuore’ din Roma.

În privința proiectelor de viitor, mai întâi se are în vedere organizarea, în cadrul parohiei, a unor programe de screening pentru patologia neoplastică. Aceasta pentru că, în general, sunt tot mai frecvente cazurile de cancer la vârste scăzute, atât la femei cât și la bărbați.

O altă fază a proiectului constă în organizarea de activități medicale de specialitate. Medici italieni, cu specializări diferite, vor veni în parohie să acorde consultații medicale gratuite tuturor românilor care doresc. Un astfel de proiect, se va desfășura în parohia „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în perioada imediat următoare. Este un program medical lărgit de informare, prevenire și asistență medicală, de care pot beneficia și alți credincioși români din Roma și împrejurimi, care vor fi avizați, prin intermediul parohiilor ortodoxe, de existența acestei oportunități.

Comentarii Facebook


Știri recente