Proiect pentru promovarea Bisericilor din lemn din județul Bihor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 11 noiembrie, la Casa de cultură ‘Ioan Ciordaș’ a municipiului Beiuș, a avut loc proiecția unui film documentar despre cele mai reprezentative biserici din lemn, din partea de sud-est a județului Bihor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Filmul reprezintă etapa finală a proiectului ‘Diamante arhitecturale – biserici de lemn din Țara Beiușului’, realizat în parteneriat de Protopopiatul Beiuș, Primăria municipiului Beiuș și Trustul media ABC Media Plus – Național TV Beiuș, producătorul filmului.

Proiectul a fost demarat în luna august a acestui an, având un buget în valoare de 28.600 de lei, susținut de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Obiectivul principal al filmului, dar și al întregului proiect, au fost evidențierea și promovarea elementelor unice de arhitectură și pictură a unui număr de 33 de biserici din lemn, dintr-un total de 40 câte sunt în evidențele Protopopiatului Beiuș. Difuzarea filmului a fost precedată de cuvântarea protopopului Ioan Balint și de intonarea, de către Corul ‘Armonia’ al Paraclisului Episcopal ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Beiuș, a două piese religioase, cor care interpretează, în mare parte, coloana sonoră a filmului.

Părintele protopop a subliniat că aceste biserici au avut, de-a lungul timpului, nu numai un rol cultic, ci și unul cultural-educativ, deplângând starea avansată de degradare în care au ajuns unele dintre ele. La final a accentuat ideea că aceste biserici din lemn, unele mai vechi de 250 de ani, dau mărturie despre ‘credincioșia și statornicia celor ce au fost atunci și de atunci până astăzi’.

Mediatizarea bogăției spirituale

Filmul are o durată de o oră și zece minute, scenariul, producția și lectura fiind realizate de profesorul de istorie Dan Ispas, care, în debutul documentarului, comentează astfel: ‘Un film documentar despre bisericile de lemn din Țara Beiușului este, în contextul actual, o formă de mediatizare, de aducere în atenția contemporanilor a uneia dintre principalele noastre bogății culturale: spiritualitatea ortodoxă și, deopotrivă, de conservare a tradițiilor strămoșești. Prin urmare, realizarea unui film despre aceste nestemate ale artei populare și spiritualității românești este un demers necesar și chiar obligatoriu pentru noi, privilegiații moștenitori ai acestui neprețuit tezaur’.

Așadar, acest film nu numai că are valoare de document, dar este o mărturisire de credință și un testament pe care noi, cei de astăzi, trebuie să-l împlinim, iar împlinirea lui constă în depunerea tuturor eforturilor posibile pentru popularizarea, conservarea și mai ales restaurarea acestor perle ale arhitecturii și spiritualității ortodoxe românești.

La acest eveniment au participat echipa de proiect coordonată de protopopul Beiușului, Ioan Balint, autorități locale, senatorul Cornel Popa, susținător fervent al proiectelor și programelor derulate de Biserica Ortodoxă din Bihor, Paula Tăbârcă, producătorul emisiunii ‘Viața spirituală’ de la TVR 1, care va prelua și difuza filmul documentar, Dan Poenar, director în cadrul Biroului de integrare europeană din cadrul Consiliului Județean Bihor, preoți și credincioși.

Album și expoziție cu biserici din lemn reprezentative

Totodată, cu această ocazie, a fost lansat și un album de fotografii ce cuprinde șaptesprezece dintre cele 33 de biserici din lemn reprezentative pentru zona de sud-est a Bihorului. Albumul este prefațat de protopopul Ioan Balint și mai conține, în afara fotografiilor bisericilor prezentate, și un scurt istoric al acestora.

După vizionarea filmului, în holurile Casei de cultură ‘Ioan Ciordaș’ din Beiuș s-a inaugurat și o expoziție fotografică cu cele 33 de biserici din lemn prezentate în album, dar și cu elemente de arhitectură și pictură din cadrul acestor sfinte lăcașuri.

Comentarii Facebook


Știri recente