Proiect pentru îngrijire a bătrânilor la domiciliu

La sediul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a avut loc la 2 martie 2012, o conferință de presă prilejuită de încheierea proiectului ‘O nouă șansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iași – Soroca’. Timp de trei ani, proiectul va continua în faza de sustenabilitate, vârstnicii urmând să beneficieze în continuare de îngrijire gratuită la domiciliu, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Parohia ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, în parteneriat cu Direcția de Asistență Comunitară Iași și cu Asociația Obștească ‘Soarta’ din Soroca, Republica Moldova, a implementat, din vara anului trecut până în prezent, proiectul ‘O nouă șansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iași – Soroca’. Proiectul s-a derulat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 Măsura 3.2. Sprijin pentru administrația locală și regională pentru societatea civilă și comunități locale. Un număr de 30 de vârstnici imobilizați la pat din Iași au primit îngrijire la domiciliu. În același timp, partenerul din Republica, Asociația Obștească ‘Soarta’, a oferit servicii de îngrijire pentru 20 de bătrâni. ‘Beneficiarii proiectului au fost din toate zonele municipiului Iași. Ei au primit cu bucurie acest proiect în ideea în care activitățile s-au adresat preponderent lor. Bătrânii au avut îngrijitori care le-au făcut curățenie, i-au susținut, le-au făcut cumpărături, i-au însoțit uneori la spital, au avut un consilier social care i-a consiliat. Persoanele incluse în acest proiect au fost identificate în urma unor anchete sociale’, a spus pr. Mihai Doroșincă, managerul proiectului. Ultima zi de finanțare a proiectului este 6 martie 2012. Timp de trei ani, proiectul va continua în faza de sustenabilitate, parohia ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ urmând să asigure activități similare pentru vârstnici. ‘În perioada de sustenabilitate, beneficiarii vor fi aceeași ca și cei pe care i-am asistat până acum. Pe lângă faptul că vor primi alimente lunar, vom avea medic, asistent social și un îngrijitor, care vor interveni pentru a-i susține. Echipa proiectului a fost formată din medic, asistent social, îngrijitori la domiciliu, administrator, economist și coordonator. O parte din bugetul și activitățile proiectului au fost îndreptate către partenerii din Republica Moldova. Reprezentantul Asociației Obștești ‘Soarta’ din Soroca, Asea Răilean, se ocupă de mai mulți ani de activități care vizează bătrânii’, a adăugat pr. Mihai Doroșincă.

‘Dumnezeu a rânduit ca toate proiectele să aibă legătură între ele’

Parohia ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași a derulat în ultimii ani mai multe proiecte cu finanțare europeană:

– Centrul de zi pentru persoanele vârstnice;

– proiectul ‘Tinerii spun nu violenței’, finanțat prin programul Uniunii Europene ‘Tineret în Acțiune’, Sub-acțiunea 5.1. – ‘Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret’ (septembrie-decembrie 2011);

– ‘Campanie de informare pentru prevenirea instituționalizării bătrânilor, de conștientizare a populației privind importanța sprijinului din partea familiei’ (în derulare din anul 2008);

– Campanie antifumat – grupuri de suport pentru liceeni și advocacy, Programul de Vecinătate România – Republica Moldova 2004 – 2006, PHARE CBC 2005 (decembrie 2007-septembrie 2008).

Au fost implementate și alte proiecte mai mici care au vizat aspecte sociale, educaționale, culturale și sportive. ‘Dumnezeu a rânduit ca toate proiectele să aibă legătură între ele. În urmă cu trei ani am început campania de conștientizare a tinerilor în legătură cu problemele bătrânilor, iar acum doi ani s-a lansat proiectul prin intermediul căruia îngrijim bătrânii în cadrul centrului de zi al parohiei. Nu în ultimul rând, acum un an s-a început proiectul de îngrijire la domiciliu a bătrânilor’, a amintit pr. Mihai Doroșincă.

Comentarii Facebook


Știri recente