Proiect pentru implementarea agriculturii ecologice pe terenuri ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

În perioada 24 februarie – 1 martie 2009, o delegație a Asociației „Terre et Humanisme” din Franța, condusă de Pierre Rabhi, a efectuat o vizită de lucru în România, în cadrul proiectului „Agricultura ecologică, o agricultură sănătoasă și salvatoare”. Acest proiect a debutat în luna noiembrie a anului 2006, la inițiativa, cu binecuvântarea și cu sprijinul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Proiectul „Agricultura ecologică, o agricultură sănătoasă și salvatoare” continuă cu binecuvântarea și sprijinul Mitropolitului de astăzi al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Delegația franceză care a venit la București și Iași în perioada 24 februarie-1 martie a fost formată din dl Pierre Rabhi (agricultor, scriitor, filosof, conferențiar francez de origine algeriană, fondatorul mișcării „Pământ și Umanism”, specialist recunoscut pe plan mondial în lupta împotriva deșertificării și formator în agroecologie), Michel Valentin, director al Centrului ecologic „Les Amanins”, situat în Departamentul Drôme din sud-estul Franței, Adina Papana-Joubert, consilier în domeniul protecției mediului înconjurător, cu experiență în inițierea și managementul proiectelor de cooperare internațională din cadrul parteneriatelor între autorități locale și regionale, instituții cu atribuții în domeniul mediului și organisme non-guvernamentale. În luna februarie a acestui an, în Sala Iuventus a Casei de oaspeți „Sfântul Nicolae” din Iași a fost organizată o sesiune de lucru la care au participat pr. ing. Benone Dascălu – consilier agricol, pr. Narcis Constantin Axinte – consilier în Sectorul Asistență socială din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, Lucian Ionuț Nistor, coordonator al Departamentului de Fonduri externe al Arhiepiscopiei Iașilor, și Marian Grosu, coordonatorul proiectului și reprezentantul în România al Asociației „Terre et Humanisme” din Franța. Pe durata lucrărilor s-au efectuat vizite la diferite terenuri agricole din Arhiepiscopia Iașilor, s-au organizat întâlniri cu reprezentanți ai Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) și cu reprezentanți ai Societății „BIOMA-CO” – de produse pentru tratamente ecologice, s-au discutat posibilitățile de colaborare între Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Asociația „Terre et Humanisme”, în scopul dezvoltării proiectului de agroecologie, s-au ales două terenuri pe care proiectul urmează să se implementeze și s-au fixat liniile generale de amenajare și exploatare a celor două terenuri.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente