Proiect pentru copiii instituționalizați din Hoteni, Maramureș

Tabăra socială de artă și educație incluzivă de la Hoteni, județul Maramureș, a ajuns în acest an la cea de a VIII-a ediție, fiind parte a proiectului ‘Artă și Solidaritate’, derulat de Parohia Hoteni, Protopopiatul Sighet, în sprijinul copiilor din centrul de tip familial din localitate. Proiectul, integrat acțiunilor Parohiei Hoteni, vizează realizarea unui centru de terapii prin artă pentru copiii instituționalizați, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Tabăra a devenit o adevărată școală de vară, în care copiii instituționalizați și artiștii plastici își arată unii altora drumul spre frumos. Cu sprijinul material și logistic al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, prin Sectorul misionar-social al Fundației Hope and Homes for Children România, al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), prin filialele participante și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Drepturilor Copilului, tabăra are o evoluție ascendentă, devenind un reper cultural și social important.

Peste 40 de copii, dintre care 30 instituționalizați, alături de 40 de artiști plastici

Maramureșeni și invitați din țară, membrii ai UAP București, Bacău, Argeș, Craiova, au construit o frumoasă relație de mentorat artistic, cu valențe multiple de pedagogie, creație, dar și terapie prin artă. Maeștrii și ucenicii lor au creat noi opere ce se adaugă colecției celorlalte șapte ediții. Astfel, peisajele satului maramureșean, chipuri de feciori și fete, aspecte ale vieții agrare, case țărănești și interioare ale acestora, munții și dealurile s-au remodelat prin culoare, așezându-se pe pânză spre încântarea iubitorilor de artă.

Expoziție la biserica din Hoteni

Tabăra s-a încheiat cu slujirea Sfintei Liturghii de către consilierul misionar-social pr. Virgil Jicareanu și cu vernisarea expoziției cu lucrările realizate la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’. Lucrările realizate la această ediție, impresionante ca număr, varietate stilistică, bogăție cromatică, având ca autori tineri artiști plastici, dar și maeștri ai artelor plastice, vor lua drumul spre sufletul publicului. Începând cu data de 18 septembrie, spațiul expozițional Golden Gallery, din complexul comercial Gold Plaza, din Baia Mare, va găzdui, timp de o lună, o selecție a celor mai bune lucrări. Împlinirea rostului de solidaritate al acestui proiect se va face, de asemenea, până la următoarea ediție, prin deschiderea mai multor expoziții cu vânzare, în diferite locații din țară și străinătate și prin participarea la evenimente caritative de strângere de fonduri spre susținerea lucrării social-filantropice.

Proiectul ‘Artă și Solidaritate’, integrat acțiunilor Parohiei Hoteni în sprijinul copiilor instituționalizați, nădăjduiește realizarea unui centru de terapii prin artă și deschiderea unui muzeu de artă contemporană care să adăpostească colecția patrimonială a taberei.

Comentarii Facebook


Știri recente