Proiect pentru conservarea și transmiterea valorilor estetice tradiționale la Timișoara

30 de copii din Parohia ortodoxă română „Timișoara Fabric Vest”, înscriși în programul „Arte Native. Ludoteca tradițională”, au participat sâmbătă, 16 octombrie, la o lecție demonstrativă în Atelierul de arte textile – design textil din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Programul ‘Arte Native. Ludoteca tradițională’ este implementat de Parohia ortodoxă română ‘Timișoara Fabric Vest’ și Fundația Antimis, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Arte și Design, Secția arte textile-design textil, și propune un mediu de valorificare sau o cale de aducere la lumină a unor iscusințe care, în contextul educațional actual, tind să fie refuzate copilului. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, copiii au avut prilejul să învețe arta țesutului de la cadre didactice universitare și studenți ai specializării Arte textile. Asistentul universitar Victor Gingiu le-a prezentat tehnici de lucru cu războiul de țesut vertical și cu alte instrumente tradiționale. În a doua parte a întâlnirii, copiii au avut posibilitatea să utilizeze aceste instrumente, pentru a realiza un semn de carte din lână.

Dezvoltarea interesului pentru artă și tradiție

Coordonatorii proiectului, Florina Jinga, Laura Moldovan și asist. dr. Victor Gingiu, organizează activități practice, de inspirație tradițională, prin care își propun conservarea și transmiterea valorilor estetice tradiționale, precum și stimularea inteligenței creatoare, a intuiției și imaginației copiilor, dezvoltarea interesului pentru artă și tradiție, a unor abilități practice ale acestora, în vederea valorificării culturii tradiționale și a patrimoniului cultural imaterial. Activitățile se bazează pe concepția iudeo-creștină despre artă și meșteșug, ca lucrări ce implică ființial omul și îl împlinesc după chipul și spre asemănarea întru care a fost creat. Atelierele ludice se concretizează într-o serie de activități ce se desfășoară pe parcursul a 8 întâlniri cu copii, între 4 și 12 ani, sâmbăta, între orele 10:00-12:00, la Clubul pentru copii ‘Peștișorul de aur’ al Fundației Antimis, din cadrul Parohiei ortodoxe române ‘Timișoara Fabric Vest’ sau la Facultatea de Arte și Design.

Comentarii Facebook


Știri recente