Proiect internațional în premieră în Episcopia Sălajului

În Episcopia Sălajului, proiectul ‘Tărâmul fermecat al voluntariatului’ se desfășoară între 1 septembrie și 17 octombrie și este finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, prin programul ‘Tineret în acțiune’, implementat de Asociația Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu Coop No Colors din Palermo, Italia, și Liceul Ortodox ‘Sfântul Nicolae’ din Zalău, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

După ce s-au încheiat activitățile de voluntariat, în această perioadă, proiectul continuă cu editarea și printarea unui ghid al voluntarului, precum și cu alte activități de diseminare a proiectului și de promovare a voluntariatului în școlile din Zalău și Palermo. Pentru Asociația Filantropia Porolissum, acest proiect este o premieră, în ceea ce privește proiectele efective cu participare internațională, după cum a precizat pr. Claudiu Nechita, președintele asociației.

24 de tineri din Zalău și Palermo au abordat tema interculturalității europene din perspectiva voluntariatului și a egalității de șanse, a includerii sociale a persoanelor cu probleme și participarea lor la viața comunității, abordând, așadar, în mod activ, aspectul integrativ și participativ. Sesiunea ‘face to face’ s-a desfășurat timp de o săptămână, între 8 și 16 septembrie, la mănăstirile Strâmba și Bic.

Astfel, toamna a început frumos pentru elevii Liceului Ortodox ‘Sfântul Nicolae’ din Zalău. Timp de opt zile, între 9 și 16 septembrie, împreună cu elevii de vârsta lor din Palermo, au participat la numeroase activități de voluntariat, prilej cu care au împărtășit impresii, au încercat să dea un nou sens voluntariatului – acela de modalitate de interacțiune și intercunoaștere.

Activitățile desfășurate de tineri au fost coordonate de pr. Claudiu Nechita, președinte al Asociației Filantropia Porolissum a Episcopiei Sălajului, Ștefania Nechita, profesoară de limba și literatura română în Liceul Ortodox ‘Sfântul Nicolae’, precum și Diletta Parisi și Adrianna Falanga, psihologi, responsabili ai Centrului ‘No Colors’, Palermo. Toate activitățile au constituit parte a proiectului ‘Tărâmul fermecat al voluntariatului’, finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDF), prin programul ‘Tineret în acțiune’.

Locațiile în care s-au desfășurat activitățile au fost mănăstirile Strâmba și Bic, unde tinerii au avut posibilitatea să se cunoască, acceptând diferențele de cultură, etnie sau religie, dar și să se implice în acțiuni de întrajutorare.

Alături de bolnavi, bătrâni și copii

Tinerii au ajutat obștile monahale la pregătirea proviziilor pentru iarnă la mănăstire, au oferit ajutor în recoltarea de fructe pentru bolnavii de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din Jibou, au vizitat bătrânii din azilul de pe lângă Mănăstirea Bic, cărora le-au oferit un variat program artistic, apoi, tinerii s-au jucat cu copiii din cadrul centrului social al aceleiași mănăstiri. ‘Această perioadă a fost benefică și cunoașterii frumuseților pitorești ale județului nostru, și vizitării obiectivelor culturale sălăjene. Activitățile desfășurate au fost însoțite de entuziasm și emoție din partea tuturor celor implicați în proiect, pentru că atât elevii din Zalău, cât și cei din Palermo au găsit în cadrul proiectului o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu monastic, unde te poți regăsi și unde poți fi și de ajutor’, a spus pr. Claudiu Nechita. Elevii au fost impresionați de experiența de viață și de disponibilitatea stareților mănăstirilor Strâmba și Bic, unde s-a desfășurat proiectul ‘Tărâmul fermecat al voluntariatului’, arhimandritul Grighentie și maica stavroforă Marina, adevărate modele de viață, demne de urmat, care au contribuit la formarea unei imagini pozitive despre oamenii pe care i-au cunoscut și despre locurile prin care au trecut.

‘Opt zile de toamnă au fost o experiență de neuitat, în care rol de axiomă au avut cuvintele: ‘Tutti per uno, uno per tutti!’ (Toți pentru unul, unul pentru toți), ‘Viva la Pace!’ (Trăiască pacea!) sau ‘Amici per sempre!’ (Prieteni pentru totdeauna!)’, a adăugat pr. Claudiu Nechita.

Comentarii Facebook


Știri recente