Proiect filantropic la Sfantu Gheorghe

În această perioadă a Postului Mare, copiii din grupa catehetică a Catedralei Ortodoxe Române ” Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” , din Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, au desfășurat sub coordonarea părintelui diacon Antonie Pintrijel, responsabil eparhial pentru cateheza parohială în Eparhia Covasnei și Harghitei, o serie de acțiuni social-filantropice, în cadrul proiectului național ” Copilul învață iubirea lui Hristos” , inițiat la nivelul Patriarhiei Ortodoxe Române, având ca scop educarea copiilor în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință.

Aceste acțiuni au fost gândite de copii pentru a fi desfășurate în mai multe etape: strângere de fonduri, cumpărături de produse alimentare și de igienă corporală și dăruirea pachetelor celor pentru care a fost gândită nobila acțiune.

Prima etapă a avut loc pe data de 6 aprilie, când, după participarea la Taina Sfântului Maslu de obște, copiii au susținut un mic program religios-artistic, compus din cântece și poezie religioase, având în special tema iubirii de semeni, menit să ajungă la inima credincioșilor prezenți și să le trezească neprețuitele sentimente de dragoste de Dumnezeu și de aproapele. Prin cuvântul ținut de către Mădălina Roxana Mija, elevă în clasa a VI-a la Școala cu clasele I-VIII ” Ady Endre” din Mun. Sfântu Gheorghe, care a prezentat în câteva cuvinte proiectul, aceștia au fost rugați să facă dovadă de dragoste de semeni, prin contribuția lor financiară menită să aducă bucurie atât celor ce vor primi daruri, cât și celor ce vor dărui.

Primii care au dăruit în cutia special pregătită pentru colectă și pe care erau frumos scrise cuvintele ” Dar din dar se face rai” și ” Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! ” n-au fost nimeni alții decât cei ce au bucurat sufletele celor prezenți prin ” predica în versuri și pe note muzicale”, copiii noștri . Aceștia și-au pus la picioarele oamenilor suferinzi, pentru a le aduce o rază de bucurie cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști, primul premiu obținut la un concurs și anume premiul III, în valoare de 200 lei, câștigat pe data de 24 martie anul curent, la Festivalul – Concurs Simfonia Corală „George Sbârcea”, prima ediție.

Ajutorul în demersul de obținere de fonduri a venit și din partea copiilor de la centrul de pictură pe sticlă al catedralei, care sub îndrumarea doamnei Anca Șimon, au organizat în mijlocul catedralei o expoziție cu vânzare de icoane. Banii obținuți din vânzarea icoanelor au fost folosiți în același scop social-filantropic.

Acțiunea a emoționat credincioșii prezenși în așa fel încât în prima zi s-au strâns 881 lei.

Proiectul ” Copii înva]ă iubirea lui Hristos” a continuat și pe data de 8 aprilie, în Duminica Floriilor, când aceeași copiii au împărîit la sfârșitul Sfintei Liturghii 100 de felicitări cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști, iar credincioșii impresionați de râvna acestora au contribuit fiecare după posibilități la cutia dragostei creștinești. Rezultatul acestei noi încercări de strângere de fonduri a fost peste așteptările copiilor, suma strânsă în această zi fiind de 847 lei.

Luni, 9 aprilie, au fost cumpărate alimentele și produsele necesare, fiind realizate 15 pachete, iar Marți, 10 aprilie, copiii implicați în proiect, coordonați de Părintele Cristian-Ovidiu Groza, Parohul și administratorul Catedralei Ortodoxe Române din municipiul Sfântu Gheorghe, au mers la diferite persoane, aflate în evidența Parohiilor Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe ca și cazuri sociale.

‘Oameni în vârstă, mobilizați la pat și în condiții greu de imaginat neputându-și stăpâni emoțiile, au început să verse lacrimi, însă de această dată de bucurie, că cineva și-a adus aminte de ei și ce poate fi mai emoționant decât ca un copil să dăruiască unui bătrân ceva ce a fost câștigat prin strădania sa. Apoi familii numeroase de 3, 4 persoane trăind într-o sigură cameră mică, cu baie comună, familii cu 5- 6 copii, pe chipurile cărora se citea atâta dragoste, mulțumire cu ceea ce au. Mamele, pentru că ele erau cu copiii acasă, sunt cele pe chipurile cărora se putea citi nespus de multă suferință. Însă ce am putut observa cu toții, a fost realitatea că în aceste familii necăjite, ascultarea, buna rânduială, rezultatele de apreciat la învățătură, de fapt tot ce înseamnă virtuțile pe care ar trebui să le aibă orice copil bine crescut în credință de Dumnezeu și respect de valorile morale, etice și sociale nu lipseau, dar se simțea că sunt cultivate de părinți ăi între frați cu mare conștiinciozitate. A fost o zi în care, după primele impresii împărtășite, cu toții am avut nespus de mult de învățat, iar copiii au experimentat ce mult înseamnă să poți face binele, să aduci cuiva o bucurie, aplicând de fapt ceea ce au învățat la orele de religie și cateheză, dragostea de semeni așa cum ne învață Hristos. A fost o acțiune, care cu mila și ajutorul lui Dumnezeu s-a dovedit a fi una reușită, peste așteptările noastre, reușind să dăruim toate cele 15 pachete, fiecare în valoare de aprox. 115 lei. Sperăm ca acest fapt să ne motiveze să mai întreprindem astfel de acțiuni pentru cei suferinzi și în strâmtorări ori de câte ori vom putea’, a spus pr. diacon Antonie Pintrijel de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente