Proiect european pentru clerici din cinci țări europene, la Craiova

Facultatea de Teologie din Craiova a organizat săptămâna trecută, în cadrul proiectului european ‘Metode interculturale de dezvoltare comunitară’, un atelier de lucru pentru mai mulți preoți din țară și de peste hotare. Activitatea s-a încheiat vineri, 12 noiembrie, printr-o conferință de presă la Casa Universitarilor din Craiova, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Mai mulți preoți din România, Bulgaria, Estonia, Italia și Norvegia au luat parte vineri, 12 noiembrie, la întâlnirea finală din cadrul atelierului de lucru organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, în cadrul proiectului european ‘Metode interculturale de dezvoltare comunitară’. Este al doilea atelier de lucru organizat în cadrul proiectului, primul având loc la începutul lunii septembrie în Estonia.

‘Avem nevoie de cele mai bune metode de pastorație’

La eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit clericilor prezenți despre preocuparea Bisericii ortodoxe pentru problemele și viața omului. ‘În viața oamenilor, Biserica intervine permanent, aducându-L pe Hristos în mijlocul lumii. Viața duhovnicească a celor pe care îi păstorim este cea mai importantă preocupare a noastră. De aceea avem nevoie de cele mai bune metode de pastorație, pentru a fi eficienți și pentru a semăna cu vrednicie cuvântul Evangheliei în ogorul Bisericii lui Dumnezeu’. Tot în cadrul conferinței, lector univ. drd. Diana Răduț, asistent de proiect, a prezentat succint activitățile desfășurate în cadrul atelierului de lucru, exprimând totodată dorința de a intensifica numărul întâlnirilor din proiect: ‘Ne dorim foarte mult să continuăm acest proiect pe termen lung, să putem astfel interveni constant și eficient în dezvoltarea comunităților locale prin intermediul celor 80 de preoți din țările partenere, deja formați în cadrul acestui proiect, ca ei să devină mici noduri de rețea, fiecare construind la rândul lor astfel de rețele la nivel local și regional’.

Proiectul ‘Metode interculturale de dezvoltare comunitară’ își propune să faciliteze schimbul de experiență și colaborare între instituțiile partenere, în scopul dezvoltării abilităților a 80 de preoți din comunități rurale defavorizate, pentru a contribui la procesul de dezvoltare a comunităților în care aceștia activează. Programul se derulează în perioada august 2009 – iulie 2011 și este finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) – Programul Grundtvig. Alături de Facultatea de Teologie din Craiova, în calitate de instituție coordonatoare, mai sunt implicate ca parteneri alte patru instituții de învățământ superior: Facultatea de Teologie a Universității ‘St. Kliment Ochridsky’ din Sofia (Bulgaria), Asociația Europe Direct-Carrefour Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) și Școala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia).

Comentarii Facebook


Știri recente