Proiect european lansat în Episcopia Caransebeșului

În Sala „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc marți, 22 februarie 2011, seminarul de lansare a aplicațiilor informatice și platformei on-line, realizate în cadrul proiectului: „Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural național”, informează episcopiacaransebesului.ro.

Cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane 2007-2013, pe Axa Prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, proiectul este implementat cu aportul a patru instituții partenere: Episcopia Severinului și Strehaiei, Episcopia Caransebeșului, Muzeul Regiunii „Porțile de Fier” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Presov, Slovacia, având ca principal obiectiv valorificarea și promovarea patrimoniului cultural național din Sud – Vestul României, respectiv din județele Mehedinți și Caraș-Severin.

În acest sens, se vor constitui 11 centre de lucru interregionale ce vor pregăti specialiști în domeniu, dezvoltându-se totodată o rețea informatică ce va realiza conexiunea dintre centrele de lucru, o platformă online de colaborare cu două baze de date electronice, două pagini web și două muzee virtuale cu bunurile de patrimoniu aflate în administrarea Episcopiei Caransebeșului și Episcopiei Severinului și Strehaiei. În cadrul workshop-urilor se va realiza transferul de expertiză de la partenerul internațional către grupul țintă prin care 948 persoane vor fi informate cu privire la noile tehnici de gestiune și clasare a bunurilor de patrimoniu, 250 angajați participanți la cursul de perfecționare – muzeograf, 80 angajați specializați în domeniul gestiunea și clasarea bunurilor culturale, 80 angajați inițiați în utilizarea TIC, 80 angajați inițiați în limba engleză, 50 angajați perfecționați în specialitatea de formator. De asemenea, se vor dezvolta două parteneriate pe termen lung încheiate cu autoritățile și actorii din domeniul patrimoniului cultural, în vederea protejării acestuia.

În cuvântul de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a subliniat legătura strânsă dintre cele două eparhii și a prezentat echipa de proiect de la Caransebeș. A urmat discursul domnului director executiv al Direcției pentru Operațiuni Vamale Caraș-Severin, Zănescu Cătălin, care a scos în evidență importanța pregătirii profesionale specifice muncii de evaluare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural. Pr. Daniel Alic, consilierul cultural și managerul Centrului Coordonator Caransebeș a făcut o prezentare a patrimoniului din județ arătând pe scurt, importanța existenței unui sistem electronic de evidență și gestiune a bunurilor de patrimoniu. A urmat Pr. Ion Văran, protopopul Oraviței. De asemenea, au fost prezenți la eveniment și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultura, Culte și Patrimoniu Cultural Național Caraș-Severin, Consiliului Județean Caraș-Severin, Prefecturii județului Caraș-Severin, Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin, Inspectoratului Poliției de Frontieră Caraș-Severin, Primăriei municipiului Caransebeș și Muzeului Regiunii „Porțile de Fier” Drobeta Turnu

Severin.

Prea Sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a adresat un cuvânt de binecuvântare, exprimând totodată mulțumiri partenerilor din proiect, pentru colaborarea deosebit de frumoasă.

În a doua parte a seminarului, Pr. Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului și responsabil bază de date Centrul Coordonator Caransebeș, a făcut o prezentare multimedia a proiectului, pe etapele de desfășurare, lansând totodată aplicațiile informatice și platforma on-line. Părintele a arătat că în acest fel, pot fi replicate atât cursurile de formare, dar și noul mod electronic de gestiune a informațiilor și datelor privind patrimoniul cultural utilizate internațional, inclusiv a sistemului informatic de gestiune DOCPAT, prin intermediul centrelor de lucru teritoriale și la alte instituții din cele două regiuni și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente