Proiect educațional-religios pentru copiii din Vâlcea

Proiectul ‘Lumina divină în școală și în biserică’ a început în Școala Generală din Stoenești-Berislăvești, județul Vâlcea, încă din anul școlar 2009-2010. La începutul lunii iunie, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a sfințit noul cabinet de religie al școlii, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Cabinetul de religie al Școlii Generale din Stoenești-Berislăvești, județul Vâlcea, a fost organizat sub forma unui paraclis și a luat hramul ‘Sfinții Grigorie Palama și Sfântul Calinic de la Cernica’. La amenajarea lăcașului de rugăciune și-a adus aportul profesorul de religie, preotul Florin Ciutescu, sprijinit de conducerea școlii și de elevi. Lucrarea a fost binecuvântată de Preasfințitul Emilian, la 7 iunie.

Lăcaș de închinăciune și bibliotecă

Despre acest eveniment, părintele profesor Florin Ciutescu a mărturisit că familia de azi simte imperios nevoia unei educații creștin-morale, educație însemnând o creștere în plan spiritual, fizic, psihic, moral și social. ‘Acest lucru îl pot face doar oamenii Bisericii și ai școlii. Biserica și școala au în prezent datoria de a se implica serios în educarea familiei, trecând de la vorbe la fapte. Scopul realizării acestui paraclis a fost ca ora de religie să se desfășoare într-un lăcaș special, în condiții deosebite și într-o ambianță specifică unui loc de închinăciune. Tocmai de aceea s-a simțit nevoia înființării unui ‘laborator de sfințenie’, pentru a-i întări pe copii în credință și pentru a zidi suflete pure. A modela ființa copilului după prescripțiile religioase înseamnă a-i oferi învățătura de credință și practica acesteia în scopul formării deprinderilor creștine’, a spus părintele profesor.

Cabinetul are un număr de 20 de locuri destinate elevilor care participă la ora de religie. Spațiul poate fi folosit totodată și ca lăcaș de închinare pentru cadrele didactice și angajații școlii. Tot aici, părintele profesor se ocupă de administrarea unei biblioteci cu numeroase volume religioase și reviste care stau la dispoziția elevilor. Copiii din clasele primare pot utiliza jocuri cu caracter religios, icoane, planșe, iar creațiile lor sunt prinse în dosare speciale și arhivate. De curând s-a amenajat și un altar delimitat de o catapeteasmă, în interiorul căruia se găsesc Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie, Sfântul Chivot, Sfântul Disc, Sfântul Potir și Proscomidiarul.

Comentarii Facebook


Știri recente