Proiect educațional Protopopiat -Grădiniță la Huedin

Protopopiatul Ortodox Român Huedin prin Părintele Protopop Ciprian Taloș, desfășoară pe perioada anului școlar 2010 – 2011 un parteneriat educațional, care se adresează grupei mari – pregătitoare de la Grădinița „Prichindeii Veseli” Huedin, informează părintele Bogdan Ivanov de la Biroul de presă al Mitropoliei Clujului. Proiectul poartă titlul imperativului adresat de către Mântuitorul Iisus Hristos „Lăsați copiii să vină la mine!” . El se desfășoară la inițiativa Doamnelor Educatoare Boca Viorica și SabÇŽu Corina Mirela.

Întâlnirile dintre părintele protopop și copii au loc în fiecare lună și până acum s-au desfășurat următoarele teme: „Copiii și biserica”; „Sfinții arhangheli Mihail și Gavril-ocrotitorii copiilor” (împărtășirea copiilor în Paraclisul Protopopiatului); „Nașterea lui Iisus” (serbare de Crăciun); „Simboluri ale credinței – Sfânta Cruce și icoanele”; „Rugăciunea – calea spre Dumnezeu” (învățarea unei rugăciuni).

Scopul acestui parteneriat este educarea copiilor în spiritul valorilor moral-religioase și cunoașterea învățăturilor Bisericii Ortodoxe.

Pentru frumusețea mesajului catehetic este redat argumentul acestui proiect:

„Educația religioasă a copiilor trebuie începută încă de la cea mai fragedă vârstă, atunci când caracterele lor sunt în formare, pentru că primii ani ai copilăriei sunt hotărâtori pentru evoluția lor ulterioară.

Copiii, încă de mici vin în contact cu realități, simboluri și manifestări religioase ale căror semnificații, în înțelesul lor cel mai simplu, este bine să le cunoască. Mai întâi în familie, apoi în grădiniță și școală ei învață să-și manifeste într-un anumit fel sentimentele, își formează deprinderi de conduită cu ajutorul cărora să devină persoane deschise comunicării cu Dumnezeu și cu semenii.

Prin acest parteneriat ne propunem să ajutăm copiii să-și deschidă mintea și sufletul spre credință, să-i familiarizăm cu norme și reguli ale credinței. Dorim să înțeleagă că a crede înseamnă a te bucura de tot ceea ce ai, înseamnă speranța în ziua de mâine, încrederea că putem fi mai buni, mai drepți, că putem să prețuim oamenii de lângă noi cu tot ce au mai bun, că putem să ne ajutăm semenii, că putem să acceptăm credința lor.

Folosind mijloacele și metodele potrivite nivelului de înțelegere a copiilor, vrem să ne aplecăm cu grijă, delicatețe și răbdare, cu pricepere și numai în cunoștință de cauză asupra educației religioase a preșcolarilor. În felul acesta, avem speranța că ei vor deveni mai buni, mai cinstiți, mai iubitori, reușind să-i convingem totodată că cei care se încredințează în mâinile Domnului vor deveni desăvârșiți, așa cum El însuși este desăvârșit în dragoste, în înțelepciune, în bucurie, în frumusețe”.

Comentarii Facebook


Știri recente