Proiect educațional la Tibiscum – Jupa, județul Caraș-Severin

Societatea Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeș organizează în perioada 15 iunie – 15 octombrie 2012, tabăra pentru copii ‘Arheologia – o poartă către trecut’. Proiectul cultural se adresează elevilor din clasele IX-XI de la liceele din municipiul Caransebeș și are ca scop descoperirea istoriei locale prin observarea și participarea activă la activitățile desfășurate pe un șantier arheologic.

Acesta se desfășoară în situl arheologic de la Tibiscum – Jupa, județul Caraș-Severin, și își propune însușirea unor elemente generale de istorie locală: evoluția istorică a Tibiscumului, importanța strategică în timpul stăpânirii romane, caracteristicile unui castru roman, familiarizarea cu concepte specifice arheologiei: stratigrafie, secțiune, carou, artefact, nivel de locuire, urmărirea traseului științific pe care îl parcurge un artefact, de la descoperirea lui în secțiune până la interpretarea lui de către specialiști, dar și participarea activă la activitățile de pe șantierul arheologic, dezvoltarea deprinderilor de implicare activă și de a lucra în echipă, exprimarea sentimentelor de apreciere și respect pentru istoria locală și pentru munca desfășurată de arheologi.

Proiectul este finanțat de către Consiliul Județean Caraș-Severin, iar partenerii implicați în acesta sunt Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Seminarul Teologic Liceal ‘Ioan Popasu’ din Caransebeș, Episcopia Caransebeșului și Parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Caransebeș. Informații privind participarea la acest proiect pot fi obținute la persoanele de contact pr. Gabriel Gozman-Pop, 0752.002.071, și diac. Nicolae Codrea, 0747.446.618.

Comentarii Facebook


Știri recente