Proiect de restaurare și activități filantropice în Parohia Rășina II, jud. Gorj

Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Parohia Rășina II, județul Gorj, a intrat de curând într-un amplu proiect de restaurare, intitulat generic ‘Biserica din țara lui Andrei’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia. Din viața parohiei nu lipsesc nici activitățile cu tinerii, care se implică mai ales în acțiuni cu caracter filantropic.

Parohia Rășina II, din orașul Țicleni, face parte din Protopopiatul Târgu Jiu Nord și este o comunitate ce se caracterizează îndeosebi prin solidaritate și devotament în toate activitățile derulate. În primăvara anului trecut, părintele Costinel Gavrilă împreună cu membrii Consiliului Parohial au hotărât să pună la punct un proiect de restaurare a bisericii. Printre priorități se afla și montarea unei centrale termice care să faciliteze o mai bună atmosferă la sfintele slujbe. Pentru suportul financiar s-a apelat mai întâi la autoritățile locale. ‘Au existat numeroase promisiuni care, din nefericire, nu au ajuns să se concretizeze din cauza resurselor financiare reduse drastic de criza economică. Cu sprijinul doamnei Elena Capac, membru în Adunarea Parohială, am reușit să începem demersurile pentru a accede la proiectul ecologic de anvergură națională ‘Țara lui Andrei’. Pentru a putea participa și pentru a avea șanse să obținem un loc cât mai bun, a trebuit să căutăm o variantă cât mai originală. Așa a apărut ideea Bisericii din țara lui Andrei. Au fost peste 300 de proiecte depuse din toată țara. Nici prin gând nu-mi trecea că vom avea cea mai mică șansă, însă Dumnezeu ne-a ajutat și am reușit să obținem chiar primul loc. Un lucru a fost însă providențial: biserica noastră a fost ridicată pe temelia unei alte biserici care purta hramul Sfântului Andrei’, mărturisește părintele paroh. Noul proiect va implica restaurarea sfântului lăcaș, precum și reamenajarea curții interioare.

Activități filantropice și cantină pentru săraci

Sufletul acestui proiect a fost fără îndoială doamna Elena Capac, membră în Adunarea Parohială și colaborator apropiat al părintelui Gavrilă. ‘Menirea proiectului nostru este de a duce mai departe credința străbună, de a crește drepți și buni. Biserica ‘Sfânta Parascheva’ are nevoie de geamuri care să păstreze căldura și de o centrală termică. Copiii au primit în dar pentru credința lor, de la preotul bisericii, veșminte binecuvântate. Acestea sunt foarte scumpe și părintele nu a putut cumpăra pentru toți. Părinții poate nu au posibilitatea să le cumpere. Am îndrăznit să includem și această nevoie în proiectul nostru, tocmai pentru a veni alături de cei care doresc să fie în biserică’, mărturisește Elena Capac, coordonator al proiectului ‘Biserica din țara lui Andrei’.

Activitățile cu tinerii ocupă de asemenea un loc deosebit de important în viața Parohiei Rășina II. Cu ajutorul acestora, bătrânii săraci din parohie sunt cercetați, iar elevii care nu au suficienți bani să cumpere rechizite sunt sprijiniți periodic. ‘Foarte multe din activitățile noastre cu tinerii îmbracă un caracter filantropic. De exemplu, în perioada sfintelor sărbători de iarnă, organizăm ‘Pomul de Crăciun’. Sub bradul din biserică strângem cadouri pe care le împărțim mai apoi copiilor cu probleme sociale din parohie, după ce îi chemăm să participe la tradiționala noastră serbare’, mai spune părintele Gavrilă. Din proiectele de viitor ale parohiei face parte și construirea unei cantine sociale, în vechiul cinematograf al orașului, destinată exclusiv persoanelor nevoiașe.

Comentarii Facebook


Știri recente