Proiect de responsabilizare a deținuților pentru reinserția socială, la Alba Iulia

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, alături de partenerii săi, a organizat miercuri, 28 septembrie, la Hotel Parc, în Alba Iulia, un eveniment festiv dedicat deschiderii Centrului Regional de Incluziune Socială Alba, informează „Ziarul Lumina”. Au fost prezentate obiectivele privind relansarea în comunitate a persoanelor private de libertate, reinserția acestora pe piața muncii.

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, prezent la eveniment, a vorbit despre misiunea Bisericii în societate, în general și în Școală, instituții de stat și penitenciare, în special, subliniind faptul că persoanele private de libertate au nevoie de Hristos, iar preotul din închisori este o busolă pentru aceștia, preotul fiind cel care îi călăuzește și îi îndreaptă pe calea cea bună prin misiunea sa.

‘Cel închis poate reveni la normalitate, se poate reintegra în societate, poate deveni chiar sfânt, de aceea Biserica trebuie să poarte de grijă și de cei aflați sau ieșiți din închisori’, a spus Părintele Arhiepiscop.

Camelia Tancău, inițiatoarea și managerul proiectului, a insistat pe nevoia în sistemul penitenciar de a lucra cu profesioniști, punând accent pe rezultat: nevoia comunității de a se simți protejată de pericolele care apar din partea celor privați de libertate și apoi eliberați. ‘Cheia proiectului este responsabilizarea deținuților pentru reintegrarea pe piața muncii. În lucrul cu deținuții nu se încearcă schimbarea lor, ci, împreună cu ei, se caută găsirea unui drum spre reintegrare. Acțiunile proiectului vor avea ca țintă 500 de deținuți care, în urma cursurilor de calificare recunoscute la nivel internațional, vor obține o diplomă care să-i susțină și să-i ajute pe piața muncii – planul de reinserție socială’, a spus Camelia Tancău.

Responsabilizarea deținuților

Yves Emile Scieur, expert internațional din Belgia, a vorbit despre imperfecțiunea sistemului penitenciar din întreaga lume: ‘Sistemul nu deține mijloacele pentru a iniția un proiect personal cu fiecare deținut în parte, de aici nevoia de programe speciale create de profesioniști. Închisoarea trebuie să se înscrie într-un context educativ’. Acesta a arătat că există o recomandare a UE din 2006 prin care deținuții sunt încurajați să discute problemele de penitenciar cu autoritățile. Astfel, există posibilitatea de concepere a unui program legislativ care să ducă la crearea unui sistem care să-i permită deținutului, cu ajutorul ONG-urilor implicate, să iasă progresiv din închisoare și să găsească piste de integrare, fapt care determină responsabilizarea deținutului. Discuțiile au continuat cu o masă cu titlul ‘Rolul activ al instituțiilor din comunitate în procesul de reinserție socială a deținuților’.

Comentarii Facebook


Știri recente