Proiect cultural la Parohia craioveană Hârșu

La Parohia craioveană Harșu, preoții slujitori alături de membrii Consiliului Parohial și de alți oameni de bine au demarat un îndrăzneț proiect pentru construirea unui Centru cultural parohial.

Cu toate că este una dintre cele mai vechi comunități din Craiova, Parohia Harșu se află mereu în efervescență. De curând, prin inițiativa părintelui paroh Viorel Dică și a părintelui Picu Ocoleanu, s-a pus la punct o laborioasă strategie de promovare a valorilor cultural-bisericești la nivel de parohie. În acest sens, în urma unei hotărâri luate de comun acord cu Consiliul Parohial, cei doi preoți au demarat proiectul de construire a unui centru cultural care va cuprinde capelă, bibliotecă, sală de conferințe pentru credincioși și o cancelarie parohială.

Spațiu de învățare și bibliotecă parohială

Scopul construirii acestui complex este strâns legat de dorința exprimată a credincioșilor de a cunoaște mai bine învățătura Bisericii. Spațiul va fi folosit totodată și ca mijloc de educare a copiilor săraci din parohie. Ei vor beneficia în mod gratuit de meditații la limba engleză, franceză, matematică, informatică și română. ‘Ne dorim foarte mult ca, prin acest demers, să putem promova în viața parohiei noastre dragostea pentru adevăratele valori, să trezim în cei tineri dorința de a citi și de a studia pentru a le asigura un viitor luminos. Educația este un element important al formării deprinderilor religioase, cu atât mai mult, cu cât ea este făcută în curtea bisericii. De aceea, prin acest proiect am hotărât că este important să revigorăm viața culturală și să o direcționăm către Biserică. Deja există numeroase persoane care au donat zeci de volume pentru constituirea unei biblioteci parohiale’, spune pr. Viorel Dică pentru „Ziarul Lumina”. Lucrările vor fi demarate începând cu toamna aceasta.

Tot din lista viitoarelor proiecte culturale fac parte și ‘Serile Harșu’. Astfel, alături de părintele profesor Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, enoriașii vor discuta pe diverse teme teologice sau de interes general. Manifestările se vor derula sub forma unor conferințe în perioada Postului Mare. De pe lista invitaților conferențiari vor face parte preoți, profesori, precum și alte personalități culturale ale orașului.

Biserica Harșu este singurul lăcaș de închinare din Craiova care îi are ca ocrotitori pe Sfinții Ioachim și Ana. Așa se face că la acest praznic al parohiei participă credincioși din toate părțile orașului și chiar din localitățile învecinate. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, comitetul de femei al parohiei distribuie pachete cu mâncare tuturor celor în nevoie. De asemenea, toți credincioșii prezenți sunt invitați să participe la tradiționala agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente