Proiect cultural în Parohia Harșu din Craiova

Parohia ‘Sfântul Haralambie’-Harșu din Craiova a demarat, săptămâna aceasta, o serie de conferințe duhovnicești, intitulate generic ‘Serile Harșu’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Primul invitat a fost părintele lect. univ. dr. Jean Nicolae care a vorbit despre Crezul ortodox. Pr. Jean Nicolae este cadru didactic de catehetică-omiletică la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Zeci de credincioși din Parohia craioveană ‘Sfântul Haralambrie’ au participat în seara zilei de marți, 16 noiembrie, la prima conferință duhovnicească a ‘Serilor Harșu’. Evenimentul s-a bucurat de prezența părintelui lect. univ. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. În deschidere, părintele Viorel Dică, parohul bisericii și consilier pe probleme de patrimoniu în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a făcut o scurtă prezentare a proiectului cultural care va fi implementat pe toată durata Postului Nașterii Domnului. La conferință a luat parte și părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, titularul Catedrei de teologie morală din cadrul Facultății de Teologie din Craiova și preot slujitor la Parohia Harșu.

‘Crezul ne conduce spre Împărăția lui Dumnezeu’

În cuvântul său, părintele Jean Nicolae a făcut prezentarea teologico-morală a învățăturii de credință structurată în Crez, în concordanță cu realitatea actuală. ‘Lumea și viața noastră nu sunt lipsite de sens, ele sunt orientate spre Acest Tată pe care-L mărturisim în Crez: ‘Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul’. Trebuie să știm că lumea aceasta are un Tată. Binecuvântarea pe care o dă preotul la Sfânta Liturghie, peste Sfânta Masă a Altarului, este o binecuvântare în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, este binecuvântarea Împărăției celei cerești pe care noi o trăim anticipat, ca pregustare a Împărăției Duhului Sfânt, a Celui care vine în chip nevăzut nu numai peste darurile de pâine și vin ale comunității, ci peste noi toți deopotrivă. Iată cum, într-o lume dezorientată, într-o lume orfană, învățăm din Crez că există un Tată și că există o Mamă. Un scriitor bisericesc, învățatul Metodiu al Olimpului, vorbește, în lucrarea sa ‘Banchetul’, despre faptul că Biserica este în durerile nașterii până la sfârșitul veacurilor, până ce în pântecele său vor intra toate neamurile pământului. Deci nu numai mama trupească crește fii, ci și Mama aceasta duhovnicească, care este Biserica lui Hristos, zămislește fii pentru Împărăția lui Dumnezeu. Prin urmare, Crezul ortodox nu face altceva decât să ne reamintească despre toate acestea. În fiecare clipă a vieții noastre călătorim spre îndumnezeire, iar Crezul ne călăuzește pe această cale, învățându-ne coordonatele precise pe care trebuie să le urmăm’, a spus pr. Jean Nicolae.

În finalul întâlnirii, părintele profesor a răspuns la întrebările credincioșilor. Programul ‘Serilor Harșu’ va continua în fiecare săptămână a Postului Nașterii cu invitați de marcă din domeniul teologic, și nu numai.

Comentarii Facebook


Știri recente