Prohodul Maicii Domnului

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut recent, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Prohodul Maicii Domnului, într-o nouă ediție, diortosită.

Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria se cântă în seara de 14 spre 15 august, în jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului. Acest Prohod se săvârșește, acolo unde se face Priveghere, în cadrul Utreniei, după troparul obișnuit „Dumnezeu este Domnul”, iar la parohiile unde se face doar Vecernie, el se poate săvârși înainte de otpustul Vecerniei, fiind urmat sau nu de procesiune.

Epitaful Adormirii Maicii Domnului, iar dacă nu este Epitaf icoana Maicii Domnului, se aduce din Sfântul Altar și se așează pe o masă în mijlocul bisericii, sub policandru, la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, întocmai cu rânduiala scoaterii Epitafului Domnului în Sfânta și Marea Vineri, iar dacă nu se face Vecernie Mică, Epitaful Adormirii Maicii Domnului se scoate în mijlocul bisericii înainte de Vecernie, cântându-se troparul praznicului, glasul I: Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și, prin rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre

La Utrenie, acest tropar se cântă după Dumnezeu este Domnul: În acest timp, preoții îmbracă felonul, se trag clopotele, se aprind toate luminile din policandru și din sfeșnice, clericii iau făclii aprinse, protosul ia și cădelnița și ies toți, doi câte doi, din Sfântul Altar, prin Ușile Împărătești, în mijlocul bisericii. Protosul începe să cânte prohodul, cădind împrejur masa cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului și pe cei de față.

După slujba Prohodului, preoții și credincioșii înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. După aceasta, preoții țin Sfântul Epitaf al Adormirii Maicii Domnului deasupra capului la intrarea în biserică și toți credincioșii intră în biserică pe sub Sfântul Epitaf. Apoi, preoții ajungând în fața Ușilor Împărătești, cel dintâi dintre preoții împreună-slujitori zice: Înțelepciune drepți!, iar preoții intră în Sfântul Altar, prin Ușile Împărătești, așezând Sfântul Epitaf la locul lui, sau, cum se obișnuiește în unele locuri, punându-l pe Sfânta Masă, unde va rămâne până la Odovania praznicului (23 august). În acest timp strana cântă troparul praznicului.

Comentarii Facebook


Știri recente