Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală de hramul Sf. Dimitrie cel Nou

Ca în fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, cu prilejul hramului, programul liturgic de la Catedrala Patriarhală va fi unul special. Sfintele slujbe vor fi oficiate pe o scenă în proximitatea lăcașului de cult.

Mai multe detalii cu privire la programul liturgic a oferit pentru TRINITAS TV, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale: ‘În fiecare zi vor fi săvârșite Liturghii arhierești, iar seara, întotdeauna la orele 18:00, va fi oficiată slujbă de Priveghere. În seara zilei de 24 octombrie, la orele 18:00, va avea loc slujba Privegherii închinată Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Răspunsurile vor fi date de Corul Potirul al Mănăstirii Radu Vodă din București, acolo unde se păstrează de altfel un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și unde acest sfânt este cinstit în mod deosebit permanent. În seara zilei de 25 octombrie, la orele 18:00, va fi Privegherea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar în seara zilei de 26 octombrie va fi Privegherea închinată Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În seara următoare, 27 octombrie, vom avea Privegherea închinată Sfântului Iachint, Mitropolitul Țării Românești, primul mitropolit al Țării Românești, recent canonizat de către Biserica Ortodoxă Română. Deci, în fiecare zi vom avea o slujbă de Priveghere care va fi continuată a doua zi de Sfânta Liturghie arhierească. Înaintea plecării sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, în seara zilei de 29 octombrie, vom avea o altă slujbă de Priveghere închinată aceluiași sfânt ierarh ale cărui sfinte moaște au fost aduse la București în acest an închinat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor’.

Slujbele vor putea fi urmărite și de credincioșii care așteaptă să se închine la sfintele moaște. Pe Dealul Patriarhiei urmând să fie amplasate două ecrane.

‘În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de cei mai mulți ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Preafericirea Sa și de ierarhii Sfântului Sinod va oficia și Mitropolitul de Hidra, Spețes și Eghina, Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, oaspetele din acest an al Patriarhiei Române. În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la orele 9:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Mitropolitul de Mitropolitul de Hidra, Spețes și Eghina, Înaltpreasfințitul Efrem. În fiecare seară, la slujba Privegherii, respectiv în fiecare dimineață când se va oficia Sfânta Liturghie, vor cânta la strană mai multe coruri. În primul rând, Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, apoi Corul Tronos al Patriarhiei Române, Corul Cantate Domino al Seminarului Teologic Ortodox din București și Corul Evloghia, cor misionar al Patriarhiei Române, alături de monahi, de preoți și de mulțimea credincioșilor care se roagă și cântă întotdeauna împreună cu cei de la strană’, a mai declarat Părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Toate slujbele oficiate la Catedrala Patriarhală vor fi transmise în direct de TRINITAS TV și Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente