Programul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor – 24 – 29 octombrie 2013

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR ORGANIZATE CU PRILEJUL PELERINAJULUI LA SĂRBĂTOAREA SFNTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU, OCROTITORUL BUCUREȘTILOR – 24-29 OCTOMBRIE 2013:

Cu prilejul pelerinajului anual la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, în perioada 24-29 octombrie 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări, care se vor desfășura după următorul program:

Joi, 24 octombrie 2013:

La orele 11.00, după oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhală va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor pe bulevardul Regina Maria. Tot de la orele 11.00, de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care se află spre venerare la mănăstirea Căldărușani din apropierea Bucureștilor.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde, la orele 11.30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, precum și a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

În continuare, icoanele Sfintei Împărătese Elena și a Sfântului Împărat Constantin cel Mare împreună cu Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Artemie și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale. Acolo vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod și, apoi, vor fi așezate spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până în ziua de marți, 29 octombrie 2013.

La orele 17.00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim va avea loc un medalion comemorativ și o expoziție de fotografii și documente inedite dedicate Preotului academician Niculae M. Popescu la împlinirea a 50 de ani de la trecerea sa la Domnul (1963).

Vineri, 25 octombrie 2013

La orele 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în Catedrala Patriarhală.

Sâmbătă, 26 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

La orele 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Duminică, 27 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Între orele 6.30 – 8.00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească.

La orele 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

La orele 18.00, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a șasea ediții a concursului coral național de muzică bisericească, intitulat Lăudați pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române. Vor concura cele șase formații corale parohiale mixte câștigătoare ale concursurilor desfășurate în fiecare mitropolie din țară. Evenimentul va fi transmis în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Luni, 28 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina:

La orele 9.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în Catedrala patriarhală.

La orele 12.00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română. Vor fi prezentate în sinteză și evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural și mediatic organizate anul acesta de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române. La finalul ședinței sinodale solemne, vor fi prezentate noutăți editoriale apărute la editurile Patriarhiei Române și la editura Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Marți 29 octombrie 2013, la orele 7.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească care va fi urmată de un Te Deum (orele 9.30) în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului cu icoana Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, precum și cu icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, se va întoarce în Grecia în ziua de marți, 29 octombrie 2013, orele 15.00.

Manifestările organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, fac parte din calendarul evenimentelor din 2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente