Programul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei în Episcopia Dunării de Jos

Ieri, 25 noiembrie a.c., în Episcopia Dunării de Jos a avut loc programul liturgic, cultural și social-filantropic intitulat „Darurile sfinților”, organizat cu prilejul hramului parohiei „Sf. Gheorghe, Modest și Ecaterina”, precum și spectacolul religios-artistic de binefacere „Și ei sunt asemenea nouă…”, susținut de persoane hipoacuzice, în limbaj mimico-gestual, desfășurat la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați.

Astăzi, 26 noiembrie a.c., de la ora 9:00, în Episcopia Dunării de Jos va avea loc un program liturgic, cultural și social-filantropic intitulat „Lăsați copiii să vină la Mine!”, organizat cu prilejul hramului parohiei „Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Stelian”. Între orele 10:00-13:00, în cadrul programului „Ajută-ți aproapele!”, se vor derula acțiuni filantropice îndreptate cu precădere către persoanele lipsite de posibilități materiale, copiii singuri, bătrâni, bolnavi și cei întemnițați din municipiul Galați. Activitatea se va desfășura în biserici, centre sociale, cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale, penitenciare din municipiul Galați, cu participarea Primăriei municipiului Galați.

De la ora 16:00, în cadrul manifestării intitulate „Călători pe cărările sfinților”, vor urma: un moment liturgic prilejuit de primirea la Galați a moaștelor Sfântului Sofronie al Ierusalimului; un pelerinaj pe traseul Universitatea „Dunărea de Jos” – Catedrala episcopală a Dunării de Jos; o slujbă de Te Deum la Catedrala episcopală, prilejuită de deschiderea sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei.

Programul manifestărilor de la Galați continuă vineri, 28 noiembrie a.c., când, de la ora 9:00, va începe programul liturgic și catehetic – „Sfântul Andrei – ocrotitorul siderurgiștilor”, organizat pentru lucrătorii platformei siderurgice ArcelorMittal, cu prilejul aducerii spre închinare a moaștelor Sfântului Andrei. Programul se va desfășura la Capela „Sfântul Andrei” – platforma siderurgică ArcelorMittal. De la ora 9:00, la Seminarul teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galați va avea loc simpozionul științific „Apostolat și educație creștină în lumea de astăzi”, cu participarea delegațiilor de la mai multe seminarii teologice din țară și de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos, în cadrul căruia se va lansa volumul „Sfântul Ioan Gură de Aur în viața tânărului seminarist”, realizat de elevi ai seminarului gălățean și ai altor seminarii teologice din țară și se va vernisa expoziția „100 de ani sub patronajul Sfântului Apostol Andrei”. Apoi, de la ora 10:30, se vor derula acțiuni din cadul programului – „Sfântul Andrei – ocrotitorul bolnavilor”, program liturgic și catehetic organizat pentru medicii și bolnavii Spitalului de Urgență „Sf. Andrei” din Galați, desfășurat la Capela „Sf. Andrei” a Spitalului de Urgență „Sf. Andrei”, Galați. De la ora 12:00 se va vernisa expoziția „In memoriam: Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos”, dedicată Arhiepiscopului Antim Nica, la un secol de la nașterea sa, desfășurat la Muzeul de Arte Vizuale. Începând cu ora 17:00, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, va avea loc concertul de muzică bisericească „Toată suflarea să laude pe Domnul!”, cu participarea corurilor Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galați și a altor seminarii teologice din țară.

Sâmbătă, 29 noiembrie, de la ora 9:00, la Seminarul teologic „Sf. Apostol Andrei” se va desfășura programul liturgic și catehetic – „100 de ani sub patronajul Sfântului Andrei”, organizat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la acordarea patronajului spiritual al Sfântului Apostol Andrei Seminarului teologic gălățean, iar de la ora 11:00, în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului eparhial, va avea loc programul „Studenții creștini – apostoli ai virtuților”, program cultural și filantropic organizat cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) din Galați, cu participarea delegațiilor filialelor ASCOR din țară. De la ora 18:00, la Catedrala episcopală din Galați va începe slujba Privegherii închinată Sfântului Apostol Andrei, iar la ora 19:00 va avea loc „Pelerinajul luminii”, închinat Sfântului Apostol Andrei, pe traseul Catedrala episcopală – Biserica „Sf. Andrei” a Seminarului Teologic din Galați.

Duminică, 30 noiembrie, la ora 9:00, în Catedrala episcopă din Galați, cu hramurile „Sf. Ap. Andrei și Sf. Nicolae”, va începe Sfânta Liturghie închinată Sfântului Apostol Andrei. Ziua de sărbătorire a Sfântului Andrei va continua în Episcopia Dunării de Jos, de la ora 13:00, cu acțiuni filantropice pentru persoanele aflate în dificultate din municipiul Galați, sub genericul „În căutarea celor triști și singuri”, desfășurate la bisericile și centrele sociale din municipiul Galați și cu participarea Primăriei municipiului Galați. Manifestările spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiulului Galați, se vor încheia duminică cu ciclul de conferințe și meditații duhovnicești – „Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul municipiului Galați”, tema a V-a: „Milostenia – semnul văzut al credinței”, desfășurat în parohiile și capelele municipiului Galați, de la ora 17:00.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 276/ 26 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente