Programul Sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (24 – 28 octombrie 2011)

Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ne informează:

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă de secole un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și pentru numeroși pelerini din întreaga țară.

În perioada 24 – 28 octombrie 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări care se vor desfășura după următorul program:

Luni, 24 octombrie 2011:

La orele 9:10, în Salonul oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă, va avea loc ceremonia de întâmpinare a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, adus pentru prima oară la București de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

În continuare, va avea loc prima parte a procesiunii Calea Sfinților cu icoana Maicii Domnului – Prodromița de la Muntele Athos și Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, până la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhi, preoți, diaconi și credincioși. După o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor din șantier și după sfințirea noului paraclis cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodoromița și Sfântul Ioan Gură de Aur, precum și sfințirea icoanei Maicii Domnului – Prodromița, procesiunea cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va continua pe traseul Calea 13 septembrie – Piața Constituției – Bulevardul Unirii până la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Patriarhiei.

De acolo va începe partea a doua a procesiunii Calea Sfinților, și anume, procesiunea cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate spre închinare în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei.

Marți, 25 octombrie 2011:

Între orele 9:30 – 12:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală.

Între orele 13:00 – 13:30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va avea loc lansarea cărții Catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal, având ca autor pe Domnul inginer Nicolae Șt. Noica, carte apărută recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Miercuri, 26 octombrie 2011 (zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir):

De la orele 9:30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras (Grecia), înconjurat de un sobor de ierarhi greci și români, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

La orele 12:00, în Catedrala patriarhală va avea loc primirea oficială de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a delegației Patriarhiei Alexandriei condusă de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, care efectuează o vizită frățească în Patriarhia Română.

De la orele 17:00, va avea loc sfințirea noului sediu al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei (Arhiepiscopiei Bucureștilor) din strada Miron Cristea nr. 9, a noului sediu al Cancelariei Sfântului Sinod și a noului studio de emisie al Televiziunii TRINITAS din Palatul Patriarhiei, precum și sfințirea noilor birouri ale Serviciului economic-financiar al Administrației patriarhale și a noii redacții a publicațiilor LUMINA, situate în Centrul social-cultural Sfântul Apostol Andrei (Bulevardul Regina Maria, nr. 1).

Joi, 27 octombrie 2011 (ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și hramul Catedralei Patriarhale):

De la orele 9:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericirea Sa Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, vor oficia Sfânta Liturghie înconjurați de un sobor de ierarhi ortodocși români, greci, bulgari și ucraineni, preoți și diaconi pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

De la orele 18:00, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfășura etapa finală a concursului național de muzică eclesială corală intitulat Lăudați pe Domnul!, ediția a IV-a, organizat de Sectorul Teologic – Educațional al Patriarhiei Române în colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vor concura cele șase coruri mixte ale liceelor de artă câștigătoare ale etapei desfășurate la nivelul fiecărei mitropolii din țară. Concursul va fi transmis în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Vineri, 28 octombrie 2011 (zi în care va fi prăznuit Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești):

De la orele 8:00, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată Sfânta Liturghie și va fi pomenit Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

De la orele 10:30, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română, transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS. În cadrul ședinței sinodale solemne vor fi prezentate în sinteză și evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural și mediatic organizate anul acesta de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române.

În continuare, va fi difuzat filmul documentar Familia în atenția Bisericii realizat de postul de televiziune TRINITAS al Patriarhiei Române și vor fi prezentate unele noutăți editoriale apărute la editurile Patriarhiei Române și la editura Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cu acest prilej, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va putea fi vizitată expoziția tematică Sfântul Botez și Sfânta Cununie în arta bisericească ortodoxă (fresce, icoane, miniaturi, broderii, țesături, mozaicuri și vitralii), organizată de Sectorul Patrimoniu Cultural Bisericesc al Patriarhiei Române în colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Muzeul Național al Satului și Muzeul Țăranului Român, cu sprijinul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi dus spre închinare la Catedrala mitropolitană din Sibiu, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. Atunci, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei,Ocrotitorul României, va fi dus la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 30 octombrie 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente