PROGRAMUL SĂRBĂTORII CUVIOSULUI DIMITRIE CEL NOU, OCROTITORUL BUCUREȘTILOR (23-29 octombrie 2010)

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă de secole un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și pentru numeroși pelerini din întreaga țară.

În perioada 23-29 octombrie 2010, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări incluse în calendarul evenimentelor din 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești în Patriarhia Română, care se vor desfășura după următorul program:

I. Un fragment din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos va fi adus spre închinare la hramul Catedralei patriarhale din București

Sâmbătă, 23 octombrie 2010:

La orele 10.30, după oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena.

De la aceeași oră, 10.30, de la catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București pe Calea Șerban Vodă se va desfășura procesiunea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, păstrat la Mitropolia de Drama (Grecia). Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei.

În continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci și raclele cu moaștele sfinților vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până în ziua de 29 octombrie 2010.

Este pentru prima dată în istoria pelerinajului cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, când pelerinii se pot închina Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Duminică și luni, 24 și 25 octombrie 2010:

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul unde se va afla Sfânta Cruce și moaștele sfinților ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Luni, 25 octombrie, de la orele 17.30, în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va avea loc vernisajul expoziției tematice CREZUL ORTODOX (carte, icoane și sfinte cruci). Expoziția este organizată de către Sectorul Patrimoniu Cultural și Centrul de presă BASILICA ale Patriarhiei Române în colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

II. Prima vizită oficială în România a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului după întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Marți, 26 octombrie 2010 (zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir):

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama (Grecia), înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

La orele 16.30, în salonul oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă București – Otopeni, va avea loc ceremonia de întâmpinare a Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care va efectua o vizită frățească în Patriarhia Română la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a vizitat Patriarhia Ecumenică în anul 2009.

La orele 17.30, în Catedrala patriarhală va avea loc primirea oficială a Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

De la orele 19.00, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vor sfinți și vor inaugura Centrul pentru Patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române din str. Maria Rosetti, nr. 63, București.

Miercuri, 27 octombrie 2010 (ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și hramul Catedralei Patriarhale):

Între orele 6.00 – 8.00, în Catedrala patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru cei care doresc să se împărtășească la prima oră a dimineții, în special copii și bolnavi.

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurați de un sobor de ierarhi ortodocși români și greci, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

De la orele 18.00, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfășura etapa finală a celei de a treia ediții a concursului coral național de muzică eclesială intitulat Lăudați pe Domnul!, organizat de Sectorul Teologic – Educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vor concura cele șase formații corale ale catedralelor chiriarhale câștigătoare ale etapei desfășurate la nivelul fiecărei mitropolii din țară. Concursul va fi transmis în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

III. Ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești în Patriarhia Română

Joi, 28 octombrie 2010 (zi în care va fi prăznuit Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești):

De la orele 8.00, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească și va fi pomenit Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

De la orele 10.30, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești în Patriarhia Română, transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS.

De la orele 17.00, vor fi sfințite și inaugurate: magazinul de cărți, obiecte și veșminte bisericești Ornate bisericești (str. Șerban Vodă nr. 31), curățătoria chimică ecologică Bob de rouă pentru haine și veșminte bisericești (str. Intrarea Miron Cristea nr. 2), atelierul de croitorie pentru haine și veșminte bisericești Reverenda (str. Intrarea Miron Cristea nr. 5) ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. În continuare, de la orele 18.00, vor fi sfințite birourile Axios și Dignitas, apartamentul Stavros din Palatul Patriarhiei și Cortul Bucuriei din parcul aceluiași palat.

Comentarii Facebook


Știri recente