Programul „Medicina între sarcină și contracepție”, lansat la Iași

În Amfiteatrul ‘Mihai Duca’ al Universității de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași a avut loc joi, 5 mai 2011, lansarea Programului ‘Medicina între sarcină și contracepție’. Programul a fost inițiat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și face parte din Proiectul ‘Dreptul la viață’.

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cei de la alte facultăți ieșene au participat în urmă cu două zile la o dezbatere prilejuită de lansarea Programului ‘Medicina între sarcină și contracepție’. Manifestarea a fost moderată de Daniel Mazilu, doctor în filosofie și student la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, și a debutat cu rularea unui scurt film. Pornind de la titlul programului lansat, dr. Daniel Mazilu a explicat că există mai multe feluri de a înțelege prepoziția ‘între’. ‘Mai întâi trebuie să vorbim despre ‘a fi’, despre ființă. ‘A fi’ e o taină, dar mai este și un ‘a nu fi’. Pasul următor este ‘a fi în’, a fi în lume, de exemplu. Apoi, mai e ‘a fi în slujba vieții sau în slujba morții’. Cei care sunt în lume fac două feluri de slujiri. Unii slujesc viața pentru că o iubesc, iar alții slujesc moartea pentru că o doresc. Un alt mod este ‘a fi între’. În sensul discuției noastre, există expresia ‘a fi între cruce și suliță’. Spre exemplu, un medic care este în fața unei situații de a lua o decizie cu privire la un avort are în față propria cruce, dar și crucea copilului nenăscut. Un alt mod este ‘a fi întru mântuire’ sau ‘a fi întru pierzanie’. Aici intervine procesul alegerii. Cuvântul ‘alegere’ este extraordinar de profund. Când alegi frumosul, alegi ce este bine. Alegerea presupune iubirea celui ales. Opoziția față de avort este o declarație de iubire’, a spus Daniel Mazilu. În continuare, au susținut prelegeri legate de tema dezbaterii dr. Dan Mihalcea, medic primar în cadrul Maternității ‘Cuza Vodă’ din Iași, psiholog Aurelia Daniela Bran, de la Maternitatea ‘Cuza Vodă’ din Iași, și diac. dr. Liviu Petcu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. Alocuțiunile invitaților au fost urmate de o dezbatere în timpul căreia studenții au adresat întrebări.

Traininguri și conferințe lunare pe tema avortului

Programul ‘Medicina între sarcină și contracepție’ se va derula timp de un an la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, scopul fiind acela de a informa studenții mediciniști asupra riscurilor și consecințelor avortului, precum și a utilizării metodelor contraceptive, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Totodată, se urmărește în rândul viitorilor medici implementarea ideii că medicul este cel care luptă pentru a convinge și ajuta mamele să nască și să nu recurgă la alternative cu urmări nedorite pe plan psihologic și fizic. Unul dintre obiectivele programului constă în realizarea unor conferințe având ca temă fenomenul avortului, cu invitați dintre cadrele medicale, clerici, asistenți sociali etc.

Vor avea loc traininguri pentru voluntarii implicați în Proiectul ‘Dreptul la viață’. De asemenea, se vor organiza conferințe pe tema avortului și a utilizării metodelor contraceptive, care vor fi susținute în amfiteatrele Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

‘Avortul constituie una dintre marile probleme ale societății noastre, care necesită o atenție și o rezolvare cât mai urgentă, de vreme ce fenomenul a căpătat o amploare fără precedent și nu se mai înscrie în perimetrul normalității și al moralei creștin-ortodoxe. Avortul distruge vieți inocente încă din pântecele mamei și trebuie înțeles totdeauna ca o cale ce duce la moartea unui om, chiar dacă intervine în urma contraceptivelor, la numai câteva clipe de la concepție’, a explicat Gabriela Sauciuc, coordonatorul Programului ‘Medicina între sarcină și contracepție’.

Comentarii Facebook


Știri recente