Programul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (23-28 octombrie 2008)

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (27 octombrie), ale cărui cinstite moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și împrejurimi, ca și pentru sute de mii de pelerini din întreaga țară. Cu acest prilej, în perioada 23-28 octombrie 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări care se vor desfășura după următorul program:

Joi, 23 octombrie 2008

La orele 10.00, sosirea moaștelor Sfântului Apostol Pavel pe Aeroportul Internațional Henry Coandă, aduse din Grecia de către Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania.

La orele 10.45, va începe procesiunea „Calea Sfinților” cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena de la biserica Sfântul Spiridon Nou până la Catedrala patriarhală, pe traseul str. Șerban Vodă, str. Bibescu Vodă, str. Dealul Mitropoliei.

La orele 11.00, participanții la procesiune vor întâmpina racla cu moaștele Sfântului Apostol Pavel în dreptul Sfintei Cruci de la baza Dealului Patriarhiei.

Sfintele moaște vor fi aduse, apoi, în procesiune, la Catedrala Patriarhală și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate până în seara de 28 octombrie 2008, iar în 29 octombrie 2008, dimineața, se vor întoarce în Grecia.

La orele 12.00, va avea loc conferința cu tema „Sfântul Apostol Pavel, autor de scrieri biblice citite în Sfânta Liturghie”, în Aula Magna „Teoctist – Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Vor conferenția Pr. Prof. Dr. Constantin Coman („Contribuția Sfântului Apostol Pavel la Canonul Noului Testament”), Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal („Prețuirea operei și lucrării misionare a Sfântului Apostol Pavel în cadrul congreselor internaționale PAVLIA”) și Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania („Aprecieri personale privind organizarea congreselor internaționale PAVLIA de la Veria)”. Vor participa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și alți ierarhi ai Sfântului Sinod, membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, profesori și elevi de la Seminarul Teologic Liceal „Radu Vodă” și alți invitați. Conferința va fi transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Pavel în România în acest an se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul jubiliar 2008 – Anul Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii și aniversării a 2000 de ani de la nașterea Sfântului Apostol Pavel (08-2008).

Duminică, 26 octombrie 2008 (zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir)

De la orele 8.30, va avea loc slujba de resfințire a Catedralei Patriarhale, după ample lucrări de restaurare și multiple dotări cu instalații noi, executate în ultimele cinci luni. Vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, preoți, monahi și pelerini.

Va fi prezent delegatul Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Ghattas Hazim, întrucât la sfințirea acestei biserici voievodale, în anul 1658, a participat și Patriarhul Macarie al Antiohiei.

De la orele 9.30, va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, orientat spre baldachinul cu moaștele sfinților.

La finalul Sfintei Liturghii, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești – 1359-1372 – (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), părintele erei creștine și al dreptului bisericesc (1 septembrie) și a domnitorului Țării Românești, Sfântului Neagoe Basarab, om de cultură isihastă și „prinț al păcii” (26 septembrie).

Luni, 27 octombrie 2008 (ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și hramul Catedralei Patriarhale)

De la orele 9.30, va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania, Preasfințitul Părinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, va urma, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, un moment aniversar la împlinirea unui an de la înființarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Cu acest prilej, vor primi Diploma BASILICA ierarhi, preoți și mireni care au sprijinit Centrul de Presă al Patriarhiei Române în primul an de activitate.

De la orele 18.00, se va desfășura prima ediție a concursului coral intitulat „Tineri, lăudați pe Domnul”, în Aula Magna „Teoctist-Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. La acest concurs coral, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-au înscris treisprezece formații corale ale seminariilor teologice liceale din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc, ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și alți invitați. Concursul va fi transmis în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS.

Marți, 28 octombrie 2008 (zi în care va fi prăznuit pentru prima dată Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești)

De la orele 7.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, la care vor participa membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De la orele 10.00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema „Anul 2008, An jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. În cadrul ședinței solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial și mediatic desfășurate de Eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate în cursul acestui an proclamat de Sfântul Sinod ca An jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii. Posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române vor transmite în direct ședința solemnă a Sfântului Sinod.

Ședința solemnă se va încheia cu vernisajul expoziției de carte bisericească intitulată „Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție în viața poporului român”, organizată în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Expoziția, realizată de Sectorul Patrimoniu Cultural și Biblioteca Sfântului Sinod, prezintă o retrospectivă a tiparului bisericesc românesc care, pe parcursul a 500 de ani, a scos la lumină numeroase ediții ale Sfintei Scripturi și ale Sfintei Liturghii, mărturii de referință ale spiritualității, culturii și limbii române. Expoziția va fi deschisă până în data de 10 noiembrie 2008.

De la orele 17.00, va avea loc sfințirea fabricii de lumânări „Făclia” a Arhiepiscopiei Bucureștilor din incinta Mănăstirii Duminica Sfinților Români de la Popești-Leordeni, șoseaua Olteniței, nr. 255.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente