PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR ORGANIZATE CU PRILEJUL SĂRBĂTORII CUVIOSULUI DIMITRIE CEL NOU, OCROTITORUL BUCUREȘTILOR (24-28 octombrie 2009)

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui cinstite moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și împrejurimi, ca și pentru sute de mii de pelerini din întreaga țară. Cu acest prilej, în perioada 24-28 octombrie 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări care se vor desfășura după următorul program:

Sâmbătă, 24 octombrie 2009

La orele 9.00, moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379) vor sosi pe Aeroportul Internațional Henry Coandă, fiind aduse din Grecia de către Înaltpreasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona.

La orele 9.45, va începe procesiunea „Calea Sfinților” până la Sfânta Cruce de la baza colinei Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaștele Sfântului Grigore Teologul (†389) – oferite recent în dar Patriarhiei Române de către Eminența sa Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei -, aduse de la biserica Sfântul Spiridon Nou și cu moaștele Sfântului Grigore de Nyssa (fratele Sfântului Vasile cel Mare, episcop al cetății Nyssa din provincia bizantină Capadocia, astăzi orașul Nevșehir din Turcia), aduse de la biserica Domnița Bălașa.

La orele 10.00, participanții la procesiune vor întâmpina racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei în dreptul Sfintei Cruci de la baza Dealului Patriarhiei.

Sfintele moaște vor fi aduse, apoi, în procesiune, la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate până în seara zilei de 29 octombrie 2009.

Prezența moaștelor Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Sfântului Grigorie Teologul și ale Sfântului Grigorie de Nyssa la sărbătoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română.

În continuare, de la orele 11.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alți ierarhi și membri ai Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, va oficia slujba de sfințire a noilor birouri recent renovate ale Sectorului Relații interbisericești și interreligioase și Comunități externe bisericești ale Patriarhiei Române din Palatul Patriarhiei.

După-amiaza, vor fi sfințite magazinul de obiecte și veșminte bisericești „Potirul de Aur” din strada I.C. Brătianu, nr. 12, sector III (orele 17.00), magazinul de obiecte și cărți bisericești „Odoare Sfinte” din strada 11 Iunie, nr. 17, sector IV și depozitul de colportaj „Lumini de sărbători” din strada Intrarea Miron Cristea, nr. 6, sector IV (orele 18.00) ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și Centrul social-cultural Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Române din bulevardul Regina Maria, nr. 1, sector IV (orele 18.30).

Duminică, 25 octombrie

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, orientat spre baldachinul cu moaștele sfinților.

Luni, 26 octombrie 2009 (zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir)

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Marți, 27 octombrie 2009 (ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și hramul Catedralei Patriarhale)

De la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, Mitropolitul grec ortodox al Austriei, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Înaltpreasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Greciei, alți ierarhi ortodocși români, preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai unor instituții publice, binefăcători și sponsori ai Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor, membri Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor etc.

După Sfânta Liturghie, în Sala Festivitas a Palatului Patriarhiei, va avea loc un moment aniversar cu prilejul împlinirii a doi ani de la înființarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Cu acest prilej, vor fi lansate patru DVD-uri realizate de către postul de televiziune TRINITAS care cuprind două filme documentare, „Israel, pământul mântuirii” și „Pelerini în Capadocia Sfinților”, precum și două convorbiri duhovnicești cu părintele arhimandrit Teofil Părăian de la mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, „Puterea credinței” și „Revărsare de lumină”. Tot cu această ocazie, vor fi prezentate patru CD-uri audio realizate de Casa de Discuri TRINITAS.

De la orele 18.00, în Aula Magna „Teoctist-Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, se va desfășura etapa finală a celei de a doua ediții a concursului coral intitulat „Tineri, lăudați pe Domnul”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vor concura cele șase formații corale câștigătoare ale etapei desfășurate la nivelul fiecărei Mitropolii din țară. La concurs vor fi prezenți ierarhi ai Sfântului Sinod, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alți invitați. Concursul va fi transmis în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Miercuri, 28 octombrie 2009 (zi în care va fi prăznuit Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești)

De la orele 7.30, va fi oficiată în Catedrala patriarhală Sfânta Liturghie arhierească, urmată de slujba de Te Deum (orele 9.30), la care vor participa membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De la orele 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema „Anul comemorativ-omagial 2009 al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română”, transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS. În cadrul ședinței solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic și mediatic organizate anul acesta de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române.

În continuare, vor fi prezentate succint manifestările aniversare organizate de către eparhiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Mitropolia Olteniei consacrate împlinirii anul acesta a „650 de ani de existență a Mitropoliei Țării Românești” (1359-2009). Cu acest prilej, va fi lansat albumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, apărut recent la editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod se va încheia cu vernisarea expozițiilor tematice de fotografie „2009 – Anul Sfinților Capadocieni. Pelerini în Capadocia sfinților” și „Mitropolia Țării Românești – 650 de ani de existență”, organizate în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei de către Sectorul Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Române în colaborare cu Centrul de presă BASILICA și Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…