Programul liturgic din săptămâna a V-a din Postul Mare în Biserica Ortodoxă

Începând de astăzi, 15 martie, creștinii ortodocși se află în săptămâna a V-a din Postul Sfintelor Paști. În aceste zile, în toate Bisericile ortodoxe este un program liturgic special. Miercuri va fi oficiată Denia Canonului cel Mare, atunci când, în sfintele lăcașuri va fi citit, în întregime, Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Mai multe informații oferă pentru TRINITAS TV, părintele lector doctor Marian Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „În toată perioada Sfântului și Marelui Post găsim anumite particularități. Credincioșii cunosc faptul că în această perioadă sunt două slujbe speciale și anume Denia Canonului celui Mare care se cântă sau se rostește în întregime în această miercuri. În prima săptămână a Postului Mare acest Canon se rostește în primele patru zile”.

În cadrul Deniei de miercuri seara se va citi și viața Cuvioasei Maria Egipteanca: „Pocăința este principala temă a Triodului și tocmai din acest motiv este așezată Maria Egipteanca în calea noastră către Dumnezeu și către Sărbătoarea Paștilor”.

Tot în această săptămână vineri, 19 martie, se va oficia și Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Și în această săptămână, ca și în celelalte săptămâni din Postul Mare, de luni până vineri, în toate Bisericile se oficiază Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, sâmbătă Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar duminică Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente