Programul Deniilor la Catedrala Arhiepiscopală din Tomis

În perioada duminică (12 aprilie 2009) – vineri (17 aprilie 2009), începând cu ora 18:00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Slujba Deniilor. Dintre acestea două sunt mai importante, Denia celor 12 Evanghelii, joi, și Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, vineri.

Deniile din Joia și Vinerea Patimilor au o rânduială mai dezvoltată, cuprinzând rituri și cântări în legătură cu Patimile Domnului.

Denia de Joi seară (Utrenia Vinerii Sfintelor Patimi) numită și „Slujba Înfricoșătoarelor Patimi”, cuprinde și douăsprezece fragmente din Sfânta Evanghelie în care sunt rememorate Patimile Domnului. După cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, în mijlocul bisericii, Sfânta Cruce. Acest ritual, în care preotul poartă în spate Crucea, amintește și simbolizează purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecății la Golgota, înainte de răstignire.

Denia de Vineri seară (Utrenia Sâmbetei celei Mari) este slujba înmormântării Domnului și, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cântat de către preot și credincioși, adunați în jurul Sfântului Epitaf din mijlocul bisericii. Masa pe care este așezat Sfântul Epitaf, împreună cu Epitaful (acea icoană pe pânză care înfățișează punerea în mormânt a Domnului) simbolizează mormântul Domnului. După cântarea Prohodului este înconjurată biserica de către cler și credincioși, cu Sfântul Epitaf. Acest ritual simbolizează ducerea la groapă și înmormântarea trupului Domnului. Un alt moment important este acela al așezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar și citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei – secolele XI-XII.

Sursa: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente