Programul cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

La cursurile pastoral-misionare, organizate de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” în perioada 9-22 septembrie 2009 participă 185 de preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, Episcopia Buzăului și Vrancei, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Giurgiului, Episcopia Dunării de Jos, Episcopia Tulcii și Episcopia Alexandriei și Teleormanului, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina.

Programul cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție de către personalul clerical din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este următorul:

Ieri, 10 septembrie 2009, preoții au audiat două cursuri: „Biserica Ortodoxă Română, diaspora românească și fenomenul migrației”, susținut de pr. prof. dr. Emanoil Băbuș, și „Necesitatea cunoașterii canoanelor și a legiuirilor bisericești pentru viața religioasă”, de pr. lect. drd. Alexandru Gherasim.

Astăzi, 11 septembrie, în program sunt prevăzute două prelegeri: „Atitudinea Bisericii față de manifestările oculte” – pr. lect. dr. David Pestroiu și „Grija Bisericii pentru păstrarea formelor tradiționale în arhitectură și pictura bisericească” – pr. lect. drd. Alexandru Gherasim. Marți, 15 septembrie 2009, vor susține prelegeri pr. prof. dr. Sterea Tache, „Prozelitismul contra-mărturie creștină. Principii, metode și mijloace de prozelitism sectar”, și pr. prof. dr. Adrian Gabor – „Misiunea filantropică a Bisericii în trecut și astăzi”.

Miercuri, 16 septembrie 2009, cele două teme alese pentru discuții sunt: „Rolul și importanța Sfintei Liturghii în viața credincioșilor” de pr. prof. dr. Nicolae D. Necula și „Ortodoxia și ecumenismul contemporan. Evaluarea dialogurilor în contextul Uniunii Europene” de pr. conf. dr. Daniel Benga.

Joi, 17 septembrie 2009, alte cursuri vor fi susținute de pr. prof. dr. Constantin Coman, „Probleme, metode și mijloace pastorale în societatea actuală: parohia din mediul urban și rural”, și pr. prof. dr. V. Răducă, „Provocările lumii contemporane privind darul sacru al vieții: avortul, clonarea, ingineria genetică, eutanasia; Atitudinea Bisericii față de avort, divorț, abandonul de copii, droguri, homosexualitate”.

Vineri, 18 septembrie 2009, sunt prevăzute două prelegeri: „Ora de Religie: scopuri și obiective în educația religioasă în contextul actual», susținută de pr. prof. dr. Vasile Gordon, și „Importanța predicii și a catehezei pentru pastorație”, de același profesor.

Luni, 21 septembrie 2009, vor fi susținute prelegerile: „Rolul cântării bisericești în activitatea misionară a preotului și a profesorului de Religie”, de pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, și „Structura actuală organizatorico-administrativă a BOR și diaspora românească”, de pr. prof. dr. Adrian Gabor.

Marți, 22 septembrie 2009, vor fi audiate ultimele cursuri: „Uniformitatea liturgică – suport al activității misionare a preotului. Inovațiile în cult – pericol în păstrarea unității de credință” – pr. prof. dr. Nicolae D. Necula și „Coordonatele teologiei ortodoxe românești. Răspunsuri la problemele contemporane” – pr. lect. dr. Gheorghe Holbea.

Examenele de la finalul cursurilor vor avea loc joi, 24 septembrie, și vineri, 25 septembrie 2009. „Cursurile pastoral misionare au fost prevăzute atât în vechiul Statut al BOR, cât și în cel nou, fiind obligatorii pentru preoți. După 1990 s-a trecut la un sistem similar cu obținerea gradelor didactice din învățământul de stat. S-au modificat termenele la care se dădeau aceste examene. Dacă, înainte, examinarea pentru definitivat se făcea la cinci ani după intrarea în preoție, azi se poate da la doi, trei sau patru ani de la titularizare. În cazul în care acest termen de cinci ani a fost depășit, preotul respectiv poate fi sancționat. Al doilea fel de cursuri este cel echivalent cu cele pentru obținerea gradului II în învățământ. Metologia pentru gradul I nu are cursuri organizate periodic la centrele universitare teologice, ci presupune alegerea unui profesor îndrumător cu care se pregătesc anumite subiecte. Ele se susțin la patru ani după obținerea definitivatului”, ne-a declarat părintele Alexandru Gherasim, consilier Sectorul Învățământ și activități cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sistemul acesta de cursuri este prevăzut într-o hotărâre a Sfântului Sinod din 2003, modificată pe 1 aprilie 2008 și intitulată „Metodologia pentru obținerea gradelor profesionale în preoție de către personalul clerical”. Aici sunt prevăzute regulamente pentru organizarea acestor cursuri, titularizarea pe post, susținerea examenului de capacitate preoțească, numirea în parohie. În metodologie au fost prevăzute și centrele de perfecționare care există în țară. Ele sunt grupate pe mitropolii: București, Iași, Sibiu, Cluj, Craiova, Timișoara. La finalul metodologiei este programa-cadru pentru cursurile de definitivat și gradul II.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…