Biserica Ortodoxa da dezlegare elevilor de scoala primara pentru programul ‘Cornul si laptele’ in timpul Postului Mare . Prea Cuviosul Parinte Iustin Marchis, Staretul Manastirii Stavropoleos din Bucuresti a declarat ca Biserica Ortodoxa nu s-a pronuntat pentru obligativitatea postului la o anumita virsta, dar ca elevii trebuie sa realizeze cit de important este postul chiar si pentru un copil:’Cei care fac Religie la scoala, au alta atitudine fata de post. Inteleg mai bine ce inseamna postul, nu numai in partea lui stricta, de infranare, pentru ca este o disciplina. Un copil, care va invata sa posteasca, daca nu posteste tot postul, pentru ca nu-i putem cere asta, va posti prima saptamana, ultima saptamana, desigur miercurea si vinerea. Dar, el va sti ca, de fapt, lui i se face un pogoramant, adica constientizeaza acest lucru. Nu o face in neoranduiala. Biserica, dupa cum bine stim, a randuit randuielile cu postul, fapt pentru care ea le si poate dezlega.’ Prea Cuviosul Parinte Iustin Marchis a subliniat ca postul reprezinta mai mult decit renuntarea la anumite alimente: ‘Dar sa nu uitam un lucru fundamental, nu putem generaliza nici absolvirea de post a cuiva, nici obligativitatea postului pentru toti copiii sau pentru toti adolescentii de care vorbeam. Cred ca ar trebui sa accentuam mereu tinerilor ca nu e vorba doar de o abstinenta alimentara, ci de o anumita disciplinare a trupului, pe care , mai ales, un tanar are trebuinta. Prin urmare, eu ii poftesc sa nu uite atat de mult la televizor, sa nu asculte atata muzica care nu e intotdeauna duhovniceasca. Le-as cere sa nu mearga la filmele la care stiu ca este violenta si erotism. Le-as cere sa imbine si aceasta postire care cred ca unora nu le este mai usoara decat cea alimentara.’ Pentru crestinii ortodocsi Postul Mare incepe pe 10 martie si va dura 7 saptamini pina la sarbatoarea Invierii Domnului.
Mitropolitul Laurențiu despre propria noastră schimbare la față: Fața este frumoasă dacă este plină de iubire
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Sita Buzăului din județul Covasna. Cu acest prilej, ierarhul a explicat în ce ar consta propria noastră „schimbare la față”: „Fața este frumoasă…
Hram la Ceahlău: Pelerini din toată țara și de pe alte continente au urcat din nou pe Taborul României
Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău. Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezent la eveniment, a…
Patriarhul Daniel a felicitat Mănăstirea Pasărea pentru activitățile desfășurate
Părintele Patriarh Daniel a vizitat duminică Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. După slujbă, Preafericirea Sa a felicitat obștea pentru activitățile desfășurate și a…
Hristos ne învață să-L căutăm întâi pe El și apoi darurile Sale, care se înmulțesc prin binecuvântare: Patriarhul
„Mântuitorul Iisus Hristos dorește să ne învețe să-L căutăm pe El mai întâi și apoi darurile Sale, căci legătura noastră cu El este temelia vieții veșnice”, a spus duminică Părintele Patriarh Daniel. Din Evanghelia Înmulțirii…
Școala de vară pentru liceeni „Viitorul este pro-viață”: Privind spre Dumnezeu și semeni
Școala de vară pentru liceeni „Viitorul este pro-viață” s-a încheiat vineri la Mănăstirea Caraiman. Tinerii au învățat să privească pe verticală, spre Dumnezeu, dar și pe orizontală, către semeni, pentru a le veni în ajutor…