Programul catehetic Biblia în sufletul copilului în Parohia Aghireș Fabrici, Prot. Huedin

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a fost primit sâmbătă, 3 septembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș Fabrici, Protopopiatul Huedin, unde a binecuvântat, printr-un Te Deum, demararea unui program catehetic pentru tineri, intitulat ‘Biblia în sufletul copilului’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Prin grija preotului paroh Sebastian Șerban, din Parohia Aghireș Fabrici, acțiunea urmărește deprinderea tinerilor de la cele mai mici vârste cu învățătura Sfintei Scripturi și apropierea lor de Biserică. Timp de două luni, preotul paroh și profesorul de religie vor desfășura diverse activități catehetice, atât la școală, cât și în biserică.

Părintele Mitropolit Andrei a arătat importanța acestor acțiuni pentru cei mai mici enoriași: ‘În general auzim discuții și vedem cum unii se plâng de slaba educație a copiilor, că sunt obraznici, că vorbesc urât, că fac multe rele. Raționamentul e făcut doar în parte bine, pentru că dacă sunt așa, nu numai din cauza influențelor exterioare, ci avem și noi mare parte de vină în această slabă educație, onoare excepțiilor. În această lipsă de educație, trei categorii de oameni au vină: părinții, noi, preoții și dascălii de la școală. Dacă noi ne-am da silința, ar ieși copii educați. Omul, ca să fie om, trebuie să fie format. Nu te poți aștepta să fie manierat dacă nu l-ai format. Cât e tinerel, cât e mic, e ca un aluat care se mlădiază așa cum îl mlădiem, ca pomul mic, cât e mic îi pui par, îl îndrepți, dar mai târziu e degeaba’.

Fiecare dintre cei 65 de copii prezenți la slujba de Te Deum a primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei câte o Biblie. După ce a binecuvântat acest proiect catehetic, Mitropolitul a săvârșit un Parastas pentru ctitorul bisericii din localitate, preotul Ioan Stoian, la șapte ani de la trecerea la Domnul, urmat de slujba de sfințire a capelei mortuare din localitate.

La slujbele din Parohia Aghireș Fabrici au participat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și primarul comunei Aghireșu, Sorin Lehene, cei doi primind din partea Arhiepiscopului și Mitropolitului Andrei diplome de aleasă cinstire.

Program de rugăciune pentru copii și tineri la Năsăud I

Parohia ‘Sfântul Nicolae’ Năsăud I a inițiat un program de rugăciune cu și pentru tineri. Ideea a pornit de la o misiune anterioară a preotului Florin Rusu, în timp ce era slujitor la casa de copii din oraș, unde toți copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani se implicau activ în oficierea sfintelor slujbe, dând răspunsurile și citind rugăciunile. ‘Observând interesul sporit și seriozitatea tinerilor, mi-am adus aminte de cuvântul Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care spunea că tinerii sunt ca și ceara care trebuie modelată. În acest sens, ne-am gândit să inițiem programul acesta pentru copii. În felul acesta, ei și-au format un limbaj liturgic, un comportament creștinesc, punând bazele formării lor pentru viață’, a precizat preotul Florin Rusu.

Programul a început cu citirea Apostolului de către copii, a continuat cu serile duhovnicești din timpul Postului Mare, fiind invitați duhovnici, tot în întâmpinarea tinerilor, iar mai apoi s-au ținut orele de religie în biserică. În plus, la liceul economic din oraș s-a înființat un atelier de pictură.

‘Odată cu programul slujbelor religioase pentru parohiile de oraș, în fiecare seară săvârșim Acatistul zilei. Vineri săvârșim Taina Sfântului Maslu, iar sâmbăta Ceasul IX și Vecernia. Întrucât hramul bisericii noastre este ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, fiind și ocrotitorul copiilor, ne-am gândit ca în seara zilei de joi, la Acatistul Sfântului Nicolae, acesta să fie citit de preot împreună cu copii’, a spus părintele Florin Rusu.

Comentarii Facebook


Știri recente