Programul Arhiepiscopiei Iașilor pentru ajutorarea sinistraților

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor a emis un comunicat de presă în care prezintă Programul Arhiepiscopiei derulat pentru ajutorarea sinistraților.

După cum aflăm din comunicatul Arhiepiscopiei Iașilor, imediat după ce s-au produs revărsările de ape, echipe de asistenți sociali și lucrători sociali din cadrul Biroului de Asistență Socială Diaconia al Centrului Eparhial Iași, însoțiți de preoți responsabili cu coordonarea activităților de asistență socială, s-au deplasat în zonele sinistrate pentru a face o primă evaluare a situației, apoi s-au reîntors în zonele sinistrate și au oferit familiilor identificate ajutoare de urgență constând în apă, pâine și alimente neperisabile, lenjerie, pături, perne, pilote etc.

A doua etapă a intervenției s-a concretizat prin identificarea și selectarea cazurilor care prezentau un risc social crescut (familii cu membri decedați, familii cu mulți copii, bătrâni singuri și bolnavi, persoane neajutorate). Acestor familii li s-au oferit aragazuri cu butelii, mașini de spălat, hidrofoare, frigidere, paturi, în funcție de nevoile exprimate când s-a efectuat ancheta socială. Toate aceste bunuri au fost achiziționate din fonduri puse la dispoziție de Arhiepiscopia Iașilor, care a alocat suma de 70.000 lei (50.000 lei pentru 77 de familii sinistrate din Protopopiatul Dorohoi și 20.000 lei pentru 20 de familii sinistrate din localitatea Bicaz, Protopopiatul Piatra Neamț).

De asemenea zeci de transporturi cu ajutoare (bunuri materiale și alimentare) trimise atât din partea protopopiatelor Arhiepiscopiei Iașilor, cât și din partea altor eparhii din Patriarhia Română, au fost distribuite sub directa îndrumare a Biroului de asistență socială Diaconia al Centrului Eparhial Iași în colaborare cu Părinții Protopopi și cu preoții care au avut în parohiile lor familii afectate de revărsarea nemiloasă a apelor.

Pentru sprijinirea sinistraților Arhiepiscopia Iașilor a inițiat o colectă în toate mănăstirile și parohiile din eparhie. Sumele colectate (233.048 lei) au fost înaintate, pe bază de proces-verbal, protopopiatelor, iar acestea, după ce au centralizat toate sumele, le-au virat Centrului Eparhial Iași într-un cont special deschis în acest sens. De asemenea au fost primite și sume din colecta organizată de către Patriarhia Română (100.000 lei) și de către eparhii din țară și din străinătate: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (672.385 lei), Arhiepiscopia Alba Iuliei (110.000 lei), Arhiepiscopia Timișoarei (70.000 lei), Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord (14.495 euro), Episcopia Română a Italiei (5.000 euro). La acestea s-au mai adăugat și donații ale unor instituții și persoane fizice (29.924 lei).

Sumele colectate au fost depuse în contul în lei: RO19 BACX 00 00 00 30 10 57 80 14, deschis la UniCredit Țiriac Bank – Iași, cont deschis de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei special pentru ajutorarea sinistraților. Totalul sumelor colectate la data de 25 august 2010 în acest cont era de 1.215.357 lei și 19.495 euro, se mai menționează în comunicat.

Permanența Consiliului Eparhial Iași a hotărât pe 25 august a.c. utilizarea fondului rămas disponibil pentru ajutorarea persoanelor sinistrate (aproximativ 1.100.000 lei) prin construirea de case sau prin sprijin financiar.

De asemenea, în comunicatul Arhiepiscopiei Iașilor este menționată Campania de solidaritate ‘Învinge apele!’ organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, împreună cu Societatea Română de Televiziune și cu Romtelecom, pentru ajutorarea sinistraților. Această campanie se desfășoară prin difuzarea unor reportaje din zonele sinistrate cu prezentarea dramelor unor familii afectate de revărsarea apelor și cu îndemnul de a fi solidari față de cei afectați de inundații prin donarea unor sume în cele trei conturi special deschise la CEC Bank Iași. De asemenea, Romtelecom a pus la dispoziție 3 linii de teledon de 2, 5 și 10 euro. Prin această campanie, la data de 25 august a.c. se colectaseră 64.000 lei și 6.000 euro. Sumele obținute ca urmare a Campaniei de solidaritate ‘Învinge apele!’ vor fi utilizate, cu acordul partenerilor noștri, tot pentru atingerea obiectivelor menționate mai sus.

Comentarii Facebook


Știri recente