Programele catehetice Hristos împărtășit copiilor și Alege Școala! lansate în Arhiepiscopia Clujului

Programele catehetice „Hristos împărtășit copiilor și „Alege școala!” au fost lansate astăzi, 6 aprilie, în Arhiepiscopia Clujului, informează radiorenasterea.ro.

Peste două mii de preoți și profesori de religie din cele două județe, Cluj și Bistrița-Năsăud, vor fi instruiți pentru a derula în parohii proiectul național „Hristos împărtășit copiilor”. Elevii din 140 de comunități vor fi implicați în acțiuni de prevenire a abandonului școlar, prin programul „Alege Școala!”.

Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, a subliniat că astfel de programe influențează formarea duhovnicească a tinerilor.

„Nu sunt lucruri noi cele care ne preocupă, ci nouă ar trebui să fie modalitatea în care le prezentăm societății. Din nefericire nu întotdeauna le prezentăm oamenilor contemporani pe limba lor. Și atunci din cauza modalităților defectuoase în care noi Îl prezentăm pe Hristos lor nu ajung să trăiască viața cu Hristos așa cum ar trebui și mai ales când e vorba de tânăra generație care dacă suntem obiectivi, vom observa că nu întotdeauna participă la viața duhovnicească a Bisericii. Ori noi nu facem misiune doar pentru pensionari, pentru bunici, nu suntem o Biserică de oameni bătrâni, ci dorim să transmitem ștafeta credinței ortodoxe viitorului. Și aceasta își propun proiectele acestea care se lansează astăzi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Proiectul „Hristos împărtășit copiilor” a fost lansat în anul 2006, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cum au fost gândite aceste activități aflăm de la inspectorul în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, părintele Constantin Naclad.

„În momentul de față, după ultima statistică prezentată Sfântului Sinod în luna februarie a acestui an au fost înregistrate mai bine de 4200 de parohii care aplică acest proiect la nivelul întregii țări și un număr de mai bine de 85 000 de copii care sunt înregistrați în program ca și participanți la orele de cateheză. Aceste statistici sunt departe de a acoperi nevoia țării noastre. În țara noastră pe acest segment de vârstă căruia ne adresăm sunt aproximativ 3, 5 milioane copii. O bună parte din aceștia beneficiază de ora de religie din școală, însă ora de religie care este supusă unor constrângeri din partea politicii de educație guvernată de minister și oarecum de factorul politic ea nu poate să genereze un efect așteptat de la aceasta și anume, acela ca acei copii creștini care frecventează ora de religie să devină angajați în viața Bisericii”, a spus părintele Constantin Naclad.

Proiectele sunt derulate de Patriarhia Română în parteneriat cu Fundația World Vision România, cu finanțare europeană.

În spațiul răsăritean, aceste programe au fost inițiate în urmă cu 10 ani, de atunci copiii au fost sprijiniți să-și continue studiile, în timp ce alții au fost apropiați de Biserică, prin implicarea lor în acțiuni diverse.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…