Programe de asistență socială în parohiile din Protopopiatele Iași I și Iași II

În parohiile din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2 vor fi intensificate pe toată perioada Postului Mare activitățile pastoral-misionare, culturale, filantropice, caritative. Preoții, alături de enoriași, vor căuta să fie mai aproape de oamenii singuri, bolnavi, de familiile cu mulți copii sau de bătrânii singuri.

La Biserica „Sfânta Parascheva” din Protopopiatul Iași 1 se vor colecta alimente și bani pentru 30 de familii, iar în fiecare marți, Pr. conf. dr. Ion Vicovan organizează întâlniri cu tinerii din parohie, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă. În parohia „Sfântul Haralambie” din Iași se oferă, la fiecare sfârșit de săptămână, hrană pentru 50 de persoane, iar la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Galata tinerii se întâlnesc în sfântul lăcaș de cult săptămânal, pentru a discuta cu preotul paroh Mircea Stoleriu. Pe lângă această activitate misionară, în fiecare sâmbătă, pe tot parcursul anului, parohia oferă o masă caldă pentru cei săraci. O parte din jertfa pe care o aduc credincioșii în fiecare sâmbătă la Biserica „Sfântul Nectarie”, din cartierul ieșean Alexandru cel Bun, este dăruită prin rotație azilelor de bătrâni sau caselor de copii din Iași. De asemenea, în fiecare duminică după-amiaza, se vor organiza conferințe pe diferite teme de interes pentru tinerii și credincioșii din parohie. Și din parohia „Sfântul Apostol Toma” se vor duce pachete cu alimente de la credincioși, în fiecare sâmbătă, la cămine sau azile. Parohia „Sfântul Mina”, în colaborare cu Sectorul Diaconia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, va asigura sumele necesare pentru asistența socială la domiciliu a 20 de bătrâni. Credincioșii din parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Vulpe vor duce, de sărbătoarea Bunei Vestiri, alimente bătrânilor de la Sculeni, iar enoriașii de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” – Curelari vor oferi pachete cu alimente celor 100 de copii de la Centrul „C. A. Rosetti”. „Am solicitat preoților din Protopopiatul Iași 1 să prezinte într-un raport scris activitățile pe care le desfășoară în parohie. Până în prezent, am primit de la un număr de peste 70 de parohii un raport cu activitățile pe care le desfășoară fiecare. Dincolo de programul inițial, preoții au și alte activități, pe care le fac cunoscute doar protopopiatului. Am făcut câteva verificări pe teren pentru a vedea cum se desfășoară programul filantropic în parohii. Toate parohiile vor avea în vedere familiile nevoiașe, cu copii mulți, deținuții din penitenciare. Se observă o intensificare atât a rugăciunii, în această perioadă, cât și a faptelor bune. Prin ceea ce vor face preoții în parohie vor da un exemplu și credincioșilor, arătând astfel că-l iubim pe aproapele și pe Dumnezeu”, a spus pr. Constantin Andrei, protopop al Protoieriei Iași 1.

Biroul de Asistență socială al Protopopiatului Iași 2 va desfășura o serie de programe cu tinerii și cu bătrânii. La Grădinița nr. 4 din Iași este în derulare proiectul „Și eu sunt copil”, în cadrul căruia se desfășoară un program de cateheză pe trei grupe, cu tematici adecvate perioadei pascale. Activități aferente acestui program se desfășoară săptămânal și se vor încheia în preajma sărbătorilor de Paști, când copiii vor fi pregătiți pentru Taina Sfintei Împărtășanii și pentru serbarea de final. Un alt proiect al Biroului de Asistență socială al Protopopiatului Iași 2 se intitulează „Un altfel de școlar” și dorește informarea cadrelor didactice cu privire la anumite problematici ale copiilor. De Florii și de Paști, bătrânii din cadrul proiectului „Bătrânețe fericită” vor primi pachete cu alimente, fructe și dulciuri. La parohia „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” se desfășoară în prezent un proiect prin care 24 de bătrâni beneficiază zilnic de masă, activități de consiliere și socializare, iar la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” copiii de la Școala „Nicolae Iorga” și de la grădinițele din zonă vin săptămânal pentru a se spovedi și împărtăși. Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași distribuie pachete cu alimente Spitalului Socola din Iași, în fiecare sâmbătă din timpul postului, iar credincioșii din parohia „Sfântul Antonie cel Mare” distribuie în fiecare sâmbătă hrană pentru Spitalul Socola și pentru Centrul „Sfântul Apostol Andrei”. Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului” oferă pe toată perioada Postului Mare hrană pentru cei aflați în suferință. O activitate deosebită a Comitetului parohial de la parohia „Sfântul Apostol Andrei” se desfășoară tot în această perioadă, a Postului Paștelui: enoriașii oferă hrană unui număr de 10 bătrâni fără posibilități materiale. Tinerii din parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Moara de Vânt vizitează în această perioadă persoanele vârstnice nevoiașe, pentru a le oferi alimente. „Parohiile vor organiza colecte în bani și alimente pentru familiile nevoiașe, serbări, concerte, expoziții de icoane, cateheze și alte activități specifice Învierii Domnului. În toate parohiile Protopopiatului Iași 2 se oficiază slujbe specifice acestei perioade. Preoții, susținuți de comitetele de asistență socială, organizează vizite la familiile sărace, la căminele de bătrâni sau la centrele de plasament, penitenciar, spitale”, a menționat pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protoieriei Iași 2.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente