Programă nouă la Religie pentru clasa pregătitoare

Comisia de lucru a Patriarhiei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina religie s-a întâlnit zilele acestea la Centrul social ‘Casa Spiridonia’ din Capitală. Cu această ocazie s-a definitivat programa la religie pentru clasa pregătitoare care va fi introdusă din anul școlar 2012-2013.

Noua Lege a educației prevede ca din anul școlar 2012-2013 să fie introdusă o nouă clasă, denumită clasa 0 sau pregătitoare, care va precede actuala clasă întâi din planul de învățământ. Această modificare presupune ca pentru disciplina religie să fie întocmită o nouă programă pentru copiii care vor intra de la toamnă în această nouă clasă. Comisia de lucru a Patriarhiei Române s-a întâlnit în zilele de 16 și 17 ianuarie și a elaborat noua programă cerută la disciplina religie pentru clasa pregătitoare. Părintele Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, ne-a spus: ‘În conformitate cu Legea educației, care prevede ca din anul 2012-2013 să funcționeze această clasă pregătitoare, se va lucra și la modificarea tuturor programelor analitice la religie pentru clasele I-XII, lucru ce se va întâmpla pe parcursul anului 2012’. Comisia de lucru a căutat ca prin noua programă școlară să nu mai fie pus accentul pe învățarea unor noțiuni, ci caracterul orelor de religie să aibă un aspect formativ și educativ în edificarea unor caractere creștine.

‘În noua programă s-a urmărit renunțarea la perspectiva scolastică. Am încercat să eliberăm acele lucruri care încarcă memoria copiilor și dorim să punem accent pe formare, și nu atât de mult pe informare. Profesorii de religie trebuie să formeze deprinderile creștine, caracterul creștin, prin inducerea dragostei față de Dumnezeu, față de Biserică. De asemenea, trebuie să le formăm copiilor deprinderile în relațiile cu părinții, în relațiile cu semenii, în relație cu creația, cu natura’, a precizat părintele Constantin Pătuleanu.

Potrivit legii, în clasa pregătitoare sunt înscriși copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar. Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, acreditate sau autorizate. Întâlnirea, convocată de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei, a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, dar și specialiști în educație de la mai multe instituții teologice din țară.

‘Programa la religie la clasa pregătitoare, care va intra în vigoare în septembrie 2012, are ca tema majoră: ‘Dumnezeu este cu noi prin descoperire și iubire’. Ulterior aprobării acestei programe, Patriarhia Română va propune noi programe la religie și pentru celelalte clase, în condițiile în care, conform art. 16, alin. 1 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, un elev poate încheia parcursul școlar în clasa a IX-a (‘învățământul general obligatoriu este de 10 ani și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial’), ceea ce presupune o nouă viziune unitară asupra programelor la religie’, a arătat diac. George Jambore, inspector pentru disciplina religie în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente